Ολλανδικό κονβόι έρχεται για να πάρει πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά

Ενα λεωφορείο κι ένα κονβόι αυτοκινήτων ξεκίνησαν από την Ολλανδία για ένα ταξίδι με στόχο την προβολή του δράματος των μεταναστών οι οποίοι στριμώχνονται στα κέντρα υποδοχής των ελληνικών νησιών, ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να πάρουν κάποιους απ′ αυτούς μαζί τους.

Η ολλανδέζικη ομάδα «Let’s Bring Them Here» (Ας τους φέρουμε εδώ) θέλει να επιστρέψει στην Ολλανδία με 150 μετανάστες. Οι οργανωτές, που λένε ότι έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ζητώντας την βοήθειά του, καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Αν οι ελληνικές αρχές δεν τους βοηθήσουν, δεν θα καταφέρουν να πάρουν κανέναν μετανάστη μαζί τους.

«Είναι Χριστούγεννα, ας πιστέψουμε στα θαύματα» δήλωσε στο Associated Press ο Ρίκο Βούρμπεργκ, ο οποίος βοήθησε στην διοργάνωση του κονβόι.

ASSOCIATED PRESS

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, περισσότεροι από 14.500 μετανάστες είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά τα επίσημα κέντρα υποδοχής και οι άλλες υποδομές έχουν χώρο για λιγότερους από 9.000 ανθρώπους. Οι δε συνθήκες διαμονής έχουν επικριθεί κατ′ επανάληψη από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Η ολλανδική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει συμβάλει σε ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετακίνηση των μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία και προειδοποιεί ότι κάθε απόπειρα μεταφοράς τους στην Ολλανδία θα μπορούσε να θεωρεί παράνομη διακίνηση.

«Η παράνομη μεταφορά ανθρώπων χωρίς άδεια παραμονής τιμωρείται» δήλωσε στο ΑΡ ο ολλανδός υπουργός Μετανάστευσης Μάρκ Χάρμπερς.«Οχι μόνο στην Ολλανδία» αλλά και στις άλλες χώρες από τις οποίες θα περάσει το κονβόι.

NURPHOTO VIA GETTY IMAGES

 Ο Βoύρμπεργκ τόνισε ότι η ομάδα του δεν σκοπεύει να μεταφέρει κανέναν παρανόμως κι ότι θα πάρουν μόνο μετανάστες οι οποίοι έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Περίπου 25 αυτοκίνητα και ένα λεωφορείο έφυγαν από την Ουτρέχτη την Παρασκευή, ελπίζοντας να φτάσουν στην Αθήνα την παραμονή Χριστουγέννων.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα