Ολάντ:  H Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ

Αποκαλυπτική συνέντευξη παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και την «Καθημερινή», ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Το καλοκαίρι του 2015 η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, ανέφερε και τόνισε ότι οι προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων εταίρων δεν ήταν μπλόφα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα μεταξύ 12 και 13 Ιουλίου, λέγοντας ότι «φτάσαμε πολλές φορές κοντά στην καταστροφή».

Όπως ανέφερε, οι προεργασίες άρχισαν μετά το δημοψήφισμα, με τη Γερμανία να εξετάζει το ενδεχόμενο Grexit ως «plan Β».

«Μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα η Γερμανία άλλαξε σημαντικά την θέση της», δήλωσε ο Γάλλος, σημειώνοντας ότι η Ανγκελα Μέρκελ του είπε πως πρέπει ότι έπρεπε να προετοιμάσουν λύση για την περίπτωση αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Άρα, ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ» δήλωσε ο Ολάντ.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε τη συνεισφορά της καγκελαρίου προκειμένου να βρεθεί λύση, τονίζοντας ότι εκείνη αρνήθηκε να δεχτεί τη λύση του Grexit και επέμεινε στις διαβουλεύσεις.

Επίσης περιέγραψε την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ το δημοψηφίσματος.

«Ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη μέρα. Εκείνη τη νύχτα τον συγχάρηκα για το αποτέλεσμα αλλά του είπα ότι τώρα θα αντιμετώπιζε πολύ μεγάλες δυσκολίες. Και του είπα: αν θέλεις να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, πρέπει να το πεις σύντομα. Πρέπει να ανοίξεις άμεσα τις διαπραγματεύσεις. Βοήθησε με να σε βοηθήσω. Αν θέλεις να πας σε μια λύση, θα σε βοηθήσω, αλλά μπορώ μόνο μέχρι εκεί που εσύ θα έχεις αποφασίσει. Και τελικά ήρθε στη διαπραγμάτευση».

Ο Ολάντ ανέφερε, ότι του είπε: «Βοήθησε με να σε βοηθήσω, βοήθησε με να σε βοηθήσω».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα