Ολάντ: Παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισημοποίησε την Παρασκευή την πρόθεσή του να ζητήσει να παραταθεί, ως τα τέλη του Μαΐου, η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οποία έχει κηρυχθεί στη γαλλική επικράτεια, μετά τις επιθέσεις των τζιχαντιστών οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους την 13η Νοεμβρίου στο Παρίσι.french-army-eiffel-tower

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε ότι «για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο την 3η Φεβρουαρίου ένα σχέδιο νόμου που θα παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για μια διάρκεια τριών μηνών», ανέφερε σε ανακοίνωση του το Ελιζέ.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία είχε κηρυχθεί την 13η Νοεμβρίου, την ημέρα που διαπράχθηκαν στο γαλλικό έδαφος οι πιο πολυαίμακτες επιθέσεις μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα έληγε στη θεωρία την 26η Φεβρουαρίου.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να ζητήσει την παράτασή της από την Εθνοσυνέλευση αποκαλύφθηκε μερικές ώρες πριν δοθεί στη δημοσιότητα από τη γαλλική προεδρία η σχετική ανακοίνωση, από τον Πιερ Λοράν, ηγετικό στέλεχος του ΚΚ Γαλλίας, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Φρανσουά Ολάντ.

Δεν υπήρχαν πάντως αμφιβολίες εδώ και μέρες. Ο Ολάντ, ο οποίος έκανε μια σειρά συναντήσεων με τους κυριότερους πολιτικούς ηγέτες της Γαλλίας, είχε πει την Τετάρτη ότι «το πιθανότερο» ήταν πως επρόκειτο να ζητήσει να παραταθεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν.

Το μέτρο ενισχύει τις εξουσίες της αστυνομίας, επιτρέποντάς της να προχωρά σε συλλήψεις και να κάνει έρευνες χωρίς εισαγγελική εντολή, όπως επίσης και να απαγορεύει συγκεντρώσεις. Η πιθανή παράτασή της προκάλεσε έντονο διάλογο στη χώρα, καθώς νομικοί, κόμματα της αριστεράς και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών εκφράζουν έντονη ανησυχία για την ενδεχόμενη διαιώνιση του καθεστώτος εξαίρεσης στη Γαλλία.

Το μόνο για το οποίο έδωσε διαβεβαιώσεις ο πρόεδρος Ολάντ, είπε ειρωνευόμενος χθες ο Πιερ Λοράν, είναι ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «θα παραταθεί για όσο υπάρχει η απειλή του Ισλαμικού Χαλιφάτου». Ο Λοράν προφανώς αναφερόταν στη συνέντευξη που έδωσε ο Γάλλος Πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στο BBC, στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, όταν υπογράμμισε πως η Γαλλία «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα» για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία, ώσπου «να μπορέσουμε να τελειώνουμε με την ISIS».

Οι δηλώσεις αυτές εκλήφθηκαν από ορισμένες πλευρές ως ένδειξη της βούλησης της γαλλικής κυβέρνησης να παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για χρόνια, κάτι πάντως που ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα