Οι Podemos συμμαχούν με την Ενωμένη Αριστερά για τις νέες βουλευτικές εκλογές

iglesias-podemos-psoe-iu-compromis_ediima20160218_0349_24 (1)

Οι Podemos συμμαχούν με την Ενωμένη Αριστερά για τις νέες βουλευτικές εκλογές της 26ης Ιουνίου στην Ισπανία. Το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας συμμαχεί με τον βασικό του ανταγωνιστή στον χώρο της αριστεράς, την Izquierda Unida (IU/Ενωμένη Αριστερά), καθώς επιδιώκουν από κοινού «να κερδίσουν ξανά τη χώρα για λογαριασμό των λαϊκών τάξεων«, γράφει σήμερα η εφημερίδα El Pais, και να καταλάβουν τη θέση του Σοσιαλιστικού Κόμματος που είναι δεύτερη πολιτική δύναμη στην Ισπανία.

Οι Podemos, που ιδρύθηκαν το 2014, και η Ενωμένη Αριστερά, διάδοχος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας, χαρακτηρίζουν ήδη ιστορική την «προ-συμφωνία» στην οποία κατέληξαν το βράδυ της Δευτέρας.

«Συμφωνήσαμε στο ουσιώδες: θα πάμε μαζί στις εκλογές για να τις κερδίσουμε και περιμένω ότι τα μέλη μας, όπως και αυτά της IU, να αντιδράσουν σ’ αυτή την ιστορική ευκαιρία συμμετέχοντας με ενθουσιασμό«, δήλωσε ο 37χρονος επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Τη Δευτέρα, τα δύο κόμματα επισφράγισαν «μια προκαταρκτική εκλογική συμφωνία» την οποία θα θέσουν τώρα προς έγκριση στα μέλη τους, ενώδιαπραγματεύσεις πάνω σε πολλές λεπτομέρειες θα γίνουν εντός της εβδομάδας.

Η συμφωνία εγγυάται ότι η IU (οικολόγοι-κομμουνιστές) θα λάβει τουλάχιστον το ένα έκτο των εδρών που ο συνασπισμός θα αποσπάσει κατά τις προσεχείς εκλογές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η συμμαχία μπορεί να εξασφαλίσει περίπου 58 έδρες στο Κογκρέσο –χωρίς να υπολογιστούν τα περιφερειακά κόμματα στην Καταλονία, τη Βαλένθια και τη Γαλικία, τα οποία συνεργάστηκαν στις τελευταίες εκλογές με τους Podemos, και μπορεί να προσθέσουν τις έδρες τους στο κόμμα αυτό και πάλι.

Το κοινό έγγραφο αποφεύγει θέματα στα οποία τα δύο κόμματα διαφωνούν, όπως η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ ή η πολιτειακή αλλαγή στην Ισπανία από τη μοναρχία στη δημοκρατία.
Ο στόχος της συμφωνίας είναι «να ξανακερδίσει τη χώρα για τις λαϊκές τάξεις» και «να ηττηθεί το Λαϊκό Κόμμα (PP)», δηλώνουν.
Και μαζί και χώρια

Παρά τη συμμαχία για κοινά ψηφοδέλτα, Podemos και IU θα διεξαγάγουν ως επί το πλείστον χωριστές προεκλογικές εκστρατείες με χωριστούς προϋπολογισμούς. Οι Podemos αρνούνται επίσης να θεωρήσουν ότι η συμφωνία αποτελεί ένα αριστερό πρόγραμμα. Σε μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα, ο Ινίγο Ερεχόν δήλωσε ότι «οι στιγμές της επανίδρυσης μιας δημοκρατίας και της οικοδόμησης ενός νέου γενικού συμφέροντος αρχίζουν πάντα με το ‘εμείς ο λαός’ μάλλον, παρά με το ‘εμείς η αριστερά’».

Στις ατελέσφορες εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου το PP κέρδισε μεν τις περισσότερες έδρες, συνολικά 123, αλλά του έλειπαν αρκετές για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 176 εδρών. Δίχως να μπορεί να προσελκύσει την υποστήριξη άλλων κομμάτων, το ΡΡ ηγείται έκτοτε μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης με την ελπίδα ότι οι νέες εκλογές θα εξαναγκάσουν τον βασικό του αντίπαλο, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), να σχηματίσει μια μεγάλη συμμαχία με τους συντηρητικούς.

Προσπάθειες κατά τη διάρκεια των τελευταίων αυτών μηνών για να σφυρηλατηθεί μια αριστερή συμμαχία μεταξύ των Σοσιαλιστών, του Podemos και άλλων δυνάμεων απέτυχαν για διάφορους λόγους. Αντ΄αυτού το PSOE συνεργάστηκε με ένα άλλο νεόκοπο κόμμα, το Ciudadanos. Ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να επικρατήσει ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθκαι να αναλάβει νέος πρωθυπουργός.

Τώρα οι Podemos στρέφονται προς την IU. Ο νέος συνασπισμός δεν έχει προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία της δημοκρατικής Ισπανίας. Στις εκλογές του Δεκεμβρίου, οι Podemos και οι περιφερειακοί του σύμμαχοι εξασφάλισαν 5,18 εκατομμύρια ψήφους και 60 έδρες, ενώ η IU προσήλκυσε περισσότερους από 900.000 ψηφοφόρους καταλαμβάνοντας μόλις δύο έδρες.

Η El Pais γράφει επίσης ότι πρόκειται για μια συμμαχία που απαίτησε μήνες συνομιλιών. Ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ήθελε αρχικά η IU να τεθεί υπό την ομπρέλα του κόμματός του, αλλά τελικά συμφώνησε τα δύο κόμματα να κατεβούν μαζί ως ίσοι στις εκλογές, το καθένα με τα δικά του εμβλήματα.

Στο κοινό κείμενό τους αναφέρεται απλώς ότι τα κόμματα «θα συμφωνήσουν σε ένα κοινό βασικό πρόγραμμα το οποίο θα είναι και το μόνο περιεχόμενο που θα υπερασπιστούν συλλογικά». Κάθε μέλος της συμμαχίας είναι ελεύθερο να συνεχίσει να υπερασπίζεται ιδέες που δεν αναφέρονται στο κείμενο, όπως και να ψηφίζει όπως εκείνο κρίνει στο Κογκρέσο.

Η νέα συμμαχία δεν έχει ακόμη επίσημη ονομασία, όμως πρέπει να εγγραφεί στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έως την Παρασκευή, σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο 30χρονος ηγέτης της IU Αλμπέρτο Γκαρθόν θα είναι υποψήφιος στη Μαδρίτη, αν και είναι ασαφές ποια θέση θα έχει στο ψηφοδέλτιο. Ο δεύτερος στην ιεραρχία των Podemos, ο Ινίγο Ερεχόν, θα είναιτρίτος στο ψηφοδέλτιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα