Οι 6+1 ημερομηνίες «φωτιά» που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα για το χρέος

Σε “υψηλές στροφές” δουλεύουν όλα τα κλιμάκια κυβέρνησης-δανειστών προκειμένου να υπάρξει συνολική λύση στο θέμα του χρέους στις 15 Ιουνίου κατά τη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.  Σε περίπτωση βεβαίως που το Eurogroup “ναυαγήσει” η παραπομπή του θέματος σε πολιτικό επίπεδο κορυφής, δηλαδή στην σύνοδο ηγετών της ΕΕ στις 22 και 23 Ιουνίου θα είναι μονόδρομος.

Η ελληνική πλευρά είναι βέβαιο πως βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση προκειμένου να οριοθετήσει τις δικές της «αντοχές» και να εκτιμήσει το “σκληρό πόκερ” των εταίρων που παίζεται πίσω από την πλάτη της, ώστε να αλλάξει τους  όρους του παιχνιδιού και να βρει σε 16 ημέρες από σήμερα την καλύτερη δυνατή πρόταση.

Από τη στιγμή που οι δανειστές κρατάνε τα χαρτιά τους σαν “επτασφράγιστο μυστικό” το σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλείται να παλέψει σε αχαρτογράφητα νερά. Ακόμα και οι τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών κατά τη χθεσινή ενημέρωση των ανταποκριτών ξένου τύπου δείχνουν μια ξεκάθαρη αγωνία για την επόμενη ημέρα.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου ήδη προετοιμάζεται με τις κρίσιμες ημερομηνίες και συνεδριάσεις που θα πραγματοποιηθούν για το ζήτημα του χρέους. Πέρα από τις επαφές που θα κάνει ο πρωθυπουργός η ατζέντα είναι ήδη «βαριά».

  • 31 Μαΐου στο συνέδριο του Economist στην Φρανκφούρτη  θα βρεθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δίπλα στους Πιέρ Μοσκοβισί, Μπενουά Κερέ, Ντέκλαν Κοστέλο, Νικολά Τζιμαρόλι κ.α. Για τον υπουργό των Οικονομικών θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων και να μεταφέρει την ελληνική πρόταση. Πέρα από της μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ η ελληνική πλευρά αναμένεται να αδράξει την ευκαιρία για μια συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι χωρίς, όμως να έχει «κλειδώσει» κάτι ακόμα.
  • 6 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τηλεδιάσκεψη των θεσμών και είναι πιθανόν να διαφανούν οι διαθέσεις που υπάρχουν, οπότε αναλόγως να διαμορφωθεί η νέα στρατηγική του  Μαξίμου.
  • 7 Ιουνίου αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της  ΕΚΤ στην Εσθονία. Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Μάριο Ντράγκι. Οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη θα είναι καθοριστικές για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων.
  • 8 Ιουνίου θα συγκληθεί  το Euroworking Group όπου πέρα από το ζήτημα του χρέους θα καθοριστούν και οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για την εκταμίευση της δόσης από τον ESM.
  • 15 Ιουνίου θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο  η κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, πέρα από την οποία τα πράγματα για την κυβέρνηση αναμένεται να δυσκολέψουν πάρα πολύ.
  • 22-23 Ιουνίου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες (σε περίπτωση ναυαγίου στο Eurogroup)  ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα του χρέους σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Θα είναι η ύστατη προσπάθεια για την ελληνική πλευρά να γεφυρώσει τις διαφορές που έχουν προκύψει από όλους τους βασικούς «παίχτες». Στήριξη ο Αλέξης Τσίπρας, σε αυτή την περίπτωση,  αναμένεται να ζητήσει και από το χώρο των σοσιαλδημοκρατών.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα