Οι 10 λόγοι του Μοσκοβισί που η συμφωνία θα βοηθήσει την Ελλάδα

«Αυτή η συμφωνία δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία να αλλάξει τις βασικές αρχές της οικονομίας της, να μπει σε ένα νέο και βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης, βάσει της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και της αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους της», αναφέρει, ενώ απαρίθμησε τους 10 λόγους για τους οποίους η συμφωνία είναι σωστή κίνηση για την Ελλάδα και την ΕΕ:

1. Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την ακεραιότητα της ευρωζώνης. Βρισκόμαστε σε ένα μονοπάτι διασφάλισης ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Ελλάδα μέσα στο ευρώ.

2. Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται και ισχυροποιούνται περισσότερο. Η προσέγγιση που συμφωνήθηκε για την επίτευξη της προσαρμογής είναι αξιόπιστη, οικονομικά αποδοτική και κοινωνικά δίκαιη.

3. Είναι ξεκάθαρη δέσμευση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας. Το Eurogroup έχει δηλώσει πρόθυμο να εξετάσει περαιτέρω μέτρα, όπως πιθανώς μια μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και περιόδους αποπληρωμής αν είναι απαραίτητο, μόλις ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση του πρώτου τριμήνου του νέου προγράμματος. Όπως τονίστηκε από τη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο μήνα, δε θα υπάρξει κούρεμα.

4. Τα συμφέροντα των καταναλωτών μπαίνουν πριν από τα κατεστημένα. Περισσότερες ανοικτές αγορές είναι ζωτικές για τη δημιουργία οικονομικών ευκαιριών και τη βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλές πρωτοβουλίες έχουν υιοθετηθεί ή είναι σε διαδικασία, προκειμένου να ελευθερώσουν την πρόσβαση των καταναλωτών σε αγαθά και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων ο τομέας της ενέργειας, και να διευκολύνουν την πρόσβαση σε επαγγέλματα που είναι κλειστά με νομοθετικές ρυθμίσεις για όσους αναζητούν εργασία.

5. Ο τραπεζικός τομέας θα επιδιορθωθεί και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα ισχυροποιηθεί, προς τα συμφέροντα της ευρύτερης οικονομίας. Με τη στήριξη των σχετικών θεσμών, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ανακεφαλαιώσει και να ισχυροποιήσει τις τράπεζές της, ώστε να επανεκκινηθεί η ροή πιστώσεων στην οικονομία.

6. Η αγορά εργασίας θα εκσυγχρονιστεί περαιτέρω, ώστε να τονώσει τη δημιουργία θέσεων εργασίας με δίκαιο τρόπο που θα αντικατοπτρίζει της βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

7. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα ανανεωθεί λεπτομερώς για να προσελκύσει τις επενδύσεις που είναι απαραίτητες, ενώ θα μειώνει το χρέος. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με το νέο ταμείο που θα έχει σχηματιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

8. Η ελληνική δημόσια διοίκηση θα εκσυγχρονιστεί προς τα συμφέροντα των πολιτών. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στην αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα.

9. Η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ξοδέψει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με καλύτερο τρόπο και πιο γρήγορα.

10. Η δικαιοσύνη βρίσκεται στη βάση αυτού του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Η ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη έχει σταθεί εξέχουσας σημασίας στις συζητήσεις επάνω στο νέο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα