Οι ΥΠΕΞ Βρετανίας και Γαλλίας δηλώνουν αποφασισμένοι να “σώσουν” τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε σήμερα ότι θα συζητήσει τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Ιράν, με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Γερμανίας στην αυριανή συνάντηση που θα έχουν, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να επιβάλουν εκ νέου κυρώσεις.

“Αύριο στις Βρυξέλλες θα έχουμε μια συζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τις βρετανικές εταιρείες, τις ευρωπαϊκές εταιρείες” ώστε να συνεχίσουν τις εμπορικές συναλλαγές τους με την Τεχεράνη, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

“Δεν θα ισχυριστώ ότι αυτό θα είναι εύκολο, όμως είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τις επιχειρήσεις μας”, υπογράμμισε.

Ο Βρετανός υπουργός και ο Γάλλος ομόλογός του, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, που συναντήθηκαν σήμερα στο Λονδίνο, εξέφρασαν την κοινή βούλησή τους να “σώσουν” τη συμφωνία αυτή. “Η θέση μας είναι μια θέση αποφασιστικότητας και ενότητας, της βούλησης να κρατήσουμε ζωντανή τη συμφωνία” που επιτεύχθηκε το 2015, είπε ο Λε Ντριάν.

Στις 8 Μαΐου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι η χώρα του αποσύρεται από τη συμφωνία και θα επαναφέρει όλες τις κυρώσεις που είχαν αρθεί τα τελευταία χρόνια.

“Λυπούμαστε για αυτήν την απόφαση. Επειδή οι ΗΠΑ αποχωρούν από μια διεθνή συνθήκη αυτό δεν σημαίνει ότι η διεθνής συνθήκη καταρρέει. Εμείς παραμένουμε στη συμφωνία και θέλουμε να την κρατήσουμε ζωντανή όσο την σέβεται το Ιράν”, είπε ο Λε Ντριάν εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με αυτή τη συνθήκη “όλοι κερδίζουν”.

“Η Βρετανία και η Γαλλία είναι αποφασισμένες να διασώσουν την ουσία της συμφωνίας”, δήλωσε από την πλευρά του ο Τζόνσον χαρακτηρίζοντας “ζωτικής σημασίας” να συνεχιστεί ο διάλογος με τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Ζαρίφ ζήτησε “εγγυήσεις” από τις χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία. Ο Ζαρίφ βρισκόταν στη Μόσχα, μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο το Σαββατοκύριακο και αύριο θα συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα