Οι τυφώνες κατέβασαν ταχύτητα στην αμερικανική οικονομία το γ’ τρίμηνο

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ πιθανότατα επιβραδύνθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους, εξαιτίας του περάσματος των τυφώνων Irma και Harvey από την περιοχή, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι καταναλωτικές δαπάνες και η οικοδομική δραστηριότητα, που είναι δύο από τους βασικότερους κινητήριους μοχλούς της αμερικανικής οικονομίας.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Reuters, με την πλειοψηφία να προβλέπει ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στο 2,5%, έναντι 3,1% το προηγούμενο τρίμηνο. Τα επίσημα στοιχεία με την πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σήμερα το μεσημέρι, στις 3 ώρα Ελλάδας.

 

Η εκτίμηση αυτή συμβαδίζει με τις δηλώσεις που είχε κάνει τον περασμένο μήνα η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, για «φρένο» στην ανάπτυξη εξαιτίας των σημαντικών… αρρυθμιών που προκάλεσε το πέρασμα των τυφώνων. Πάντως, τόσο η Yellen όσο και οι οικονομολόγοι του Reuters συμφωνούν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει εύρωστη και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, για όγδοη συνεχόμενη χρονιά μετά την ύφεση της περιόδου 2007-’09.
«Η απουσία αλλαγών στη δημοσιονομική πολιτική δεν έχει επιδράσει ούτε θετικά ούτε αρνητικά στην οικονομία, ενώ οποιαδήποτε μελλοντική φορολογική μεταρρύθμιση ενδέχεται να ενισχύσει προσωρινά τον ρυθμό ανάπτυξης στο 3%, χωρίς ωστόσο να μεταβάλλει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας», σχολίασε στο Reuters ο Harm Bandholz, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Research στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα