Οι Τούρκοι ετοιμάζονται να “τρυπήσουν” στην κυπριακή ΑΟΖ

Παιχνίδι για σκληρά νεύρα προβλέπουν οι τουρκικοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προβαίνει σε κινήσεις ανάλογα των εξελίξεων που θα σημειώνονται σε σχέση με τις έρευνες των εταιρειών, αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Κοντολογίς, οι Τούρκοι φέρονται να έχουν αποφασίσει ότι θα κάνουν κινήσεις στη σκακιέρα αναλόγως του πως θα προχωρούν οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πεδίο των ερευνών και γεωτρήσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν πως σε πρώτη φάση οι Τούρκοι θα εγκαταστήσουν πλατφόρμα στην περιοχή του Ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα με στόχο, όπως θα υποστηρίξουν, να τρυπήσουν τον βυθό. Πηγές αναφέρουν πως κατά τις έρευνες που διεξήγαγε το ερευνητικό σκάφος “Μπαρμπαρός”, έχουν περισυλλέξει σεισμικά δεδομένα που φέρουν την περιοχή βορείως και νοτίως του Αποστόλου Ανδρέα να διαθέτει εκ πρώτης όψεως κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο λεγόμενος υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας του ψευδοκράτους Σουνάτ Ατούν ισχυρίσθηκε πρόσφατα πως υπάρχει πετρέλαιο και αέριο στα χωρικά ύδατα του ψευδοκράτους, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε λεπτομέρειες. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως πρόθεση της Άγκυρας είναι η πλατφόρμα να κινηθεί και στοτεμάχιο 6 στα δυτικά-νοτιοδυτικά της Κύπρου, στο οποίο δραστηριοποιούνται ως γνωστόν η γαλλική ΤΟΤΑL και η ιταλική ΕΝΙ.

Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν πως η Τουρκία δεν έχει επιλογή παρά να είναι προσεκτική. Οι όποιες κινήσεις γίνουν από μέρους της δεν θα στρέφονται μόνο κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και εναντίον των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι δε γνωστό ότι πίσω από τις εταιρείες βρίσκονται κράτη και μάλιστα ισχυρά, τα οποία δεν μπορεί η Άγκυρα να αγνοήσει.

Η πλατφόρμα Deepsea Metroll II

Δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως η αγορά πλατφόρμας από την Τουρκία, παρόλο που υπάρχουν αρκετά στοιχεία, τα οποία οδηγούν σ’ αυτό το συμπέρασμα. Η πλατφόρμα Deepsea Metroll II ανήκε στη νορβηγική ODFJELL και είχε πωληθεί σε κορεάτικη εταιρεία. Η τελευταία, η οποία δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην Τουρκία, φέρεται να έχει πωλήσει την πλατφόρμα στους Τούρκους.

Από τουρκικής πλευράς αφήνεται να διαρρεύσει πως η πλατφόρμα θα βρίσκεται στην περιοχή πριν το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα εντός Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πιθανότερο σενάριο είναι να εμφανιστεί τους πρώτους μήνες του 2018, για πρακτικούς κυρίως λόγους. Περαιτέρω αναφέρεται ότι η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να εκπαιδεύει Τούρκους για να εργαστούν ως πλήρωμα στην πλατφόρμα αν και υπάρχει, πάντα, η δυνατότητα εργοδότησης και ξένων.

Ποιος ο στόχος της Άγκυρας; Να δημιουργήσει κλίμα έντασης αλλά και εμπράκτως να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προς τούτο θα εμπλέξει και το ψευδοκράτος για να αναδείξει «δικαιώματα», που δήθεν έχει το παράνομο κρατικό μόρφωμα στα Κατεχόμενα. Σημειώνεται συναφώς ότι το παιχνίδι των προκλήσεων συνεχίζεται και σε βάρος της Ελλάδας.

Πρόκληση και στη θάλασσα του Καστελόριζου

Προ ημερών η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX (1095/17), με την οποία αναγγέλλει τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών από το υπό ιταλική σημαία ερευνητικό σκάφος ODIN Finder από τις 28 Οκτωβρίου και με ανοικτό χρόνο διάρκειας, σε μια περιοχή η οποία εκτείνεται από την Κρήτη μέχρι τα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Πρόκειται για περιοχή όπου η Τουρκία διαχρονικά αμφισβητεί την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Δεν είναι δε λίγες οι φορές που επιχειρήθηκε στο παρελθόν από τουρκικής πλευράς η διεκδίκηση κυριαρχικών αρμοδιοτήτων και με αποστολή πλοίων, αλλά και διά της διπλωματικής οδού. Είναι προφανές πως η Άγκυρα προσπαθεί να σπάσει τη γειτνίαση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα με την παρεμβολή των διεκδικήσεών της.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον θα έχει η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου. Η Άγκυρα, για μιαν ακόμη φορά, παρουσιάζεται έτοιμη να συζητήσει το Κυπριακό. Αυτό, όμως, ως πρόθεση έχει δηλωθεί και στο παρελθόν, χωρίς στην πράξη να παραχθεί αποτέλεσμα κατά τις συζητήσεις.

Αθήνα και Άγκυρα, πέραν του Κυπριακού, έχουν πολλά ανοικτά μέτωπα και κατά την επίσκεψη Ερντογάν θα επιχειρηθεί να συζητηθούν. Πέρα από τα ελλαδοτουρκικά, που είναι ένα ζήτημα με πολλές παραμέτρους, στην ατζέντα αναμένεται να τεθούν και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και το προσφυγικό.

Πηγή: slpress.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα