Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις δηλώνουν άγνοια για συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας γα την Μάνμπιτζ

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συμμαχία πολιτοφυλακών Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, που είχε πάρει τον έλεγχο της πόλης Μάνμπιτζ από το Ισλαμικό Κράτος το 2016, δήλωσε σήμερα άγνοια για την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας όσον αφορά την πόλη αυτή, μετά τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τις οποίες επικαλέστηκαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον θα επιβλέψουν την απόσυρση των μαχητών της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG από την πόλη αυτή.

“Δεν γνωρίζουμε για καμία τουρκοαμερικανική συμφωνία προς αυτήν την κατεύθυνση”, δήλωσε ο Ρεντούρ Χελίλ, επικεφαλής Εξωτερικών Σχέσεων των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, στο Reuters.

Ο Χελίλ διέψευσε εξάλλου ότι η πόλη αυτή βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων και διευκρίνισε ότι την διοικούν ντόπιοι αξιωματούχοι από το 2016, οι οποίοι απαρτίζουν το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Μάνμπιτζ.

Νωρίτερα σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα τοπικά μέσα μετέδωσαν ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα επιβλέψουν την απομάκρυνση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την πόλη Μάνμπιτζ στη βόρεια Συρία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης του προς τη Μόσχα, ο Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον θα αποφασίσουν από κοινού ένα σχέδιο για την ασφάλεια της Μάνμπιτζ στη διάρκεια συνομιλιών που θα έχουν στις 19 Μαρτίου, όμως πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις θα προχωρήσουν σε στρατιωτική επιχείρηση, αν αποτύχουν αυτές οι διαπραγματεύσεις.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα θα εποπτεύσει την επιστροφή των όπλων που δόθηκαν στη YPG από τις ΗΠΑ.

Από τον Ιανουάριο που εξαπέλυσε την επιχείρησή της στην Αφρίν, η Τουρκία απειλεί να προωθήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Μάνμπιτζ, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χλμ ανατολικά της Αφρίν, για να εκδιώξει τους Κούρδους μαχητές της Συρίας που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα