Οι συνομιλίες Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούγκερ κρίνουν την πορεία της ελληνικής κρίσης

Η προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης είναι εστιασμένη σήμερα στις διαδοχικές συναντήσεις της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Κατά τις σημερινές συνομιλίες πρόκειται συζητηθεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Tageszeitung,η οποία αναφέρεται στην κρισιμότητα της κατάστασης γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, η διαμάχη που μαίνεται μεταξύ των κύριων πόλων των δανειστών της Ελλάδας είναι αυτή που«εμποδίζει εδώ και χρόνια την εύρεση λύσης στην ελληνική κρίση».Στόχος των συναντήσεων είναι «η διευθέτηση αυτής της διαμάχης».

Η εφημερίδα του Βερολίνου τονίζει ότι η συνάντηση των δύο κυριών δεν θα αφορά όμως «μόνο στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρέχον, τρίτο ελληνικό πρόγραμμα» αλλά εκ των πραγμάτων θα θέσει τις βάσεις για την απάντηση στο ερώτημα εάν η ίδια η Γερμανία θα συμμετάσχει περαιτέρω στο όχι και τόσο δημοφιλές για τον μέσο Γερμανό πρόγραμμα διάσωσης.

Η Tageszeitung καταλήγει επισημαίνοντας ότι εάν η Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΝΤ εκφράσουν την απόφαση να αποχωρήσουναπό τη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος, «τότε και η Γερμανία θα θέλει να αποχωρήσει. Κάτι τέτοιο θα έριχνε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη σε μια νέα κρίση».

Σημειώνεται ότι η γερμανίδα Καγκελάριος θα συναντηθεί επίσης και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Επιβεβαιώνοντας το παραπάνω σκεπτικό χθες, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, κυβερνητικού εταίρου της Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι Γερμανοί βουλευτές δεν θα στηρίξουν περαιτέρω οικονομική υποστήριξη της Ελλάδας, αν το ΔΝΤ αποσυρθεί από το ελληνικό πρόγραμμα

Οταν ρωτήθηκε για το σενάριο να στηρίξει η Μπούντεσταγκ το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, ο Χανς Πέτερ Φρίντριχ απάντησε στο Reuters: «Σε καμία περίπτωση. Αυτή ήταν ρητή προϋπόθεση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης».

Χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω δάνεια, ξεκαθάρισε ο ίδιος. «Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι χθες Τρίτη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Αθήνα ότι χρησιμοποιεί το χρέος και την εμμονή του ΔΝΤ στην ελάφρυνση του,ως δικαιολογία, προκειμένου να μην επικεντρωθεί σε αυτό που θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητα της Αθήνας, δηλαδή την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει με τους δανειστές.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα