Οι συναντήσεις της Φωτεινής Κούβελα στην Κύπρο

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, πραγματοποίησε στις 6-7/3 διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, έπειτα από πρόσκληση της Επιτρόπου Ισότητας, Ιωσηφίνας Αντωνίου.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων συζήτησε επισταμένως με την Επίτροπο και αντάλλαξαν απόψεις για τη λειτουργία των φορέων ισότητας στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενημερώθηκαν αμφίδρομα για τα ζητήματα που πλήττουν τα θέματα Ισότητας, ενώ μεγάλη βαρύτητα δόθηκε και στα Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, τα οποία εκπονούνται και στις δυο χώρες.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας πραγματοποίησε συνάντηση με το Συμβούλιο του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, στο οποίο συμμετείχαν οι κκ Δημητρίου Γιόλα ( ΓΟ Πρωτοπορία), Κουμίδου Κούλα (Πρόεδρος Κίνησης Ίσα δικαιώματα, Ίσες Ευθύνες), Παπαδοπούλου Αντιγόνη (ΓΟΔΗΚ), Χριστοδούλου Έλλη (Κίνηση Ίσα δικαιώματα, Ίσες Ευθύνες), Πογιατζή Κική (ΣΠΑΒΟ) και Αχιλλέως Νανά ( ΠΑΣΥΔΥ), όπου συζήτησαν διεξοδικά τους στόχους που έχει ορίσει η Γενική Γραμματεία Ισότητας (ΓΓΙΦ) για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων της περιόδου 2016-2020, τονίζοντας ότι «η επίτευξη της Ισότητας είναι θέμα δημοκρατίας». Μέσα από τη διεξοδική συζήτηση και το γόνιμο διάλογο που προέκυψε, τα μέλη του συμβουλίου εξέθεσαν τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους, ενώ κατέληξαν στην επιτακτική ανάγκη για συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Δημήτρη Συλλούρη και με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών της Κυπριακής Βουλής. Οι βουλεύτριες κκ Στέλλα Κυριακίδου, Αννίτα Δημητρίου, Μαριέλλα Αριστείδου και Σκεύη Κουκουμά, που συμμετείχαν στην Επιτροπή, ζήτησαν από την Γενική Γραμματέα να τους εκθέσει την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας σε σχέση με τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, ιδίως στις γυναίκες, καθώς επίσης και τις δράσεις που υλοποιούμε σαν κυβερνητικός φορέας.

Η Γενική Γραμματέας, ανταποκρινόμενη πλήρως στις παραπάνω θεματικές, αναφέρθηκε επισταμένως στις επιπτώσεις που είχε η οικονομική κρίση στις γυναίκες και στο έργο της ΓΓΙΦ, ενώ τόνισε ότι «είναι κρισιμότερο από ποτέ η νέα γενιά και ιδίως οι νέες γυναίκες να έρθουν κοντά στο φεμινιστικό κίνημα και, αντλώντας από τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του, να αρχίσουν να παλεύουν και οι ίδιες για τα θέματα ισότητας».

Επιπλέον, συνάντηση πραγματοποίησε και με το Γυναικείο Κίνημα ΠΟΓΟ, καθώς και με την Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου (ΣΕΚ), ενώ παρευρέθηκε και μίλησε στην συγκέντρωση των γυναικών εργαζομένων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Την Τρίτη 7 Μαρτίου, η Γενική Γραμματέας ήταν η κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και η Επίτροπος Ισότητας, Ιωσηφίνα Αντωνίου για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, που τιμάται ετησίως στις 8 Μαρτίου.

Στην περιεκτική ομιλία της, η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να εκθέσει τις δράσεις της ΓΓΙΦ στη χώρα μας, επισημαίνοντας την ανάγκη σύσφιξης της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών, με κοινή συνισταμένη τους την αποκατάσταση των έμφυλων ανισοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι «η ισότητα των φύλων είναι μονόδρομος. Όμως, ο δρόμος αυτός δεν είναι μοναχικός. Είναι δημοκρατικός, ακούει σε όλες τις γλώσσες, δεν τεκμηριώνεται με βάση τις φυλές ή τα χρώματα, τους ντόπιους ή τους πρόσφυγες άνδρες και γυναίκες, τις κοινωνικές και οικονομικές διαστρωματώσεις. Δεν ακούει στις μουσικές, τα ήθη και τα έθιμα ενός μόνο πολιτισμού, δεν κάνει πολλαπλές διακρίσεις, δεν απορρίπτει λόγω ηλικίας, ούτε και γνωρίζει σύνορα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα