Οι ΡΑΕ Ελλάδος-Κύπρου Ενέκριναν τον καταμερισμό διασυνοριακού κόστους του EuroAsia Interconnector

Ένα από τα πιο σημαντικά διαδικαστικά στάδια στην πρόοδο για υλοποίηση του μεγαλεπήβολου σχεδίου για τον ηλεκτρικό αγωγό EuroAsia Interconnector, με ιστορικό ειδικά για την Κύπρο σημασία, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα: Οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας, εξέδωσαν κοινή απόφαση για «καταμερισμό του διασυνοριακού κόστους της ηλεκτρικής διασύνδεσης» EuroAsia Interconnector μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογη κοινή απόφαση έχει ληφθεί και για μελλοντικό αγωγό φυσικού αερίου.

Ο καταμερισμός του διασυνοριακού κόστους προβλέπεται μέσα από Ευρωπαϊκό Κανονισμό για Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα από τα σημαντικά βήματα και για την άρση της ηλεκτρικής απομόνωσης της Κύπρου, που σημειώνεται ότι είναι η τελευταία χώρα – μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ενεργειακά απομονωμένη.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), που λήφθηκε ουσιαστικά μετά και από συμφωνία με τη Ρυθμιστική Αρχή της Ελλάδας (ΡΑΕ), έλαβαν υπόψη το γεγονός ότι ο αγωγός που θα συνδέσει ηλεκτρικά την Κύπρο και την Ελλάδα, μέσω Κρήτης, περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές.

Ουσιαστικά, με την απόφαση μεταξύ άλλων κρίνεται και επίσημα ότι το έργο έχει φτάσει σε επαρκή βαθμό ωριμότητας για σκοπούς λήψης απόφασης και υπάρχει καθαρός θετικός αντίκτυπος από τα αποτελέσματα του έργου.

Από την πλευρά του, με χθεσινή του ανακοίνωση ο EuroAsia Interconnector ως επίσημος φορέας υλοποίησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες σε όλες τις αρμόδιες Αρχές της Κύπρου και της Ελλάδας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνεχή στήριξη και ιδιαιτέρως προς τις ρυθμιστικές Αρχές Κύπρου και Ελλάδας.

Οι εργασίες προχωρούν εντατικά και εντός των χρονοδιαγραμμάτων μέχρι την πλήρη λειτουργία της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης EuroAsia Interconnector Ισραήλ, Κύπρου, Κρήτης και Αττικής, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Η Ηλεκτρική Διασύνδεση EuroAsia Interconnector, αξιολογημένο ως κορυφαίο έργο κοινού ενδιαφέροντος από την ΕΕ, αποτελείται από την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας (μέσω Κρήτης) με υποθαλάσσια καλώδια συνεχούς ηλεκτρισμού (DC) και με χερσαίους σταθμούς μετατροπής (converter stations) HVDC σε κάθε σημείο σύνδεσης, και θα έχει συνολική δυναμικότητα 2.000 MW. Το συνολικό μήκος της διασύνδεσης είναι 1.520 χλμ, και δημιουργεί ένα αξιόπιστο εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς και από την Ευρώπη.

Η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector εμπίπτει στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει στους ενεργειακούς στόχους που έχουν τεθεί, ενώ μεταξύ άλλων τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο και προτεραιότητα της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, δημιουργεί ένα διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ – Κύπρος – Κρήτη – Ελλάδα, μέσω των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί με ασφάλεια να εφοδιάζεται με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ, καθώς και από τις διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ συνεισφέρει σημαντικά και στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των τριών χωρών και του συστήματος της ΕΕ. Προσφέρει ακόμα και σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη στα εμπλεκόμενα κράτη, τονίζει ακόμα ο φορέας υλοποίησης EuroAsia Interconnector.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα υποβλήθηκαν και όλες οι αιτήσεις για αδειοδοτήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, μεταξύ των οποίων και οι αιτήσεις για τις περιβαλλοντικές άδειες.

Πηγή: «Φιλελεύθερος»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα