Οι προτάσεις του ΠΑ.ΔΟ.Π για το μεταναστευτικό

padopaΤο Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών,παρουσίασε τις προτάσεις του σχετικά με την αναγκαία ανάληψη πρωτοβουλιών για την ειρήνη στη Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Η ολοένα και μεγαλύτερη όξυνση του προσφυγικού ζητήματος ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης και οι προτάσεις που ακούστηκαν είχαν στόχο,ακριβώς,την επίλυση του προβλήματος στη ρίζα του.Δηλαδή την προσπάθεια “ειρηνοποίησης” των περιοχών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση μέσω της ανάληψης δράσεων,τόσο σε εθνικό επίπεδο,όσο και σε παγκόσμιο.

Στο πάνελ των ομιλητών παρευρέθηκαν από το ΠΑΔΟΠ,ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου και υποψήφιος βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ,Πάνος Τριγάζης,καθώς και η Γεν.Γραμματέας του ΠΑΔΟΠ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά των Πυρηνικών και Βιοχημικών Όπλων – Αρβανίτη Σωτηροπούλου.

Τη συνέντευξη Τύπου πλαισίωσαν η Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας «έτος Κύπρου 2014», περιφ. σύμβουλος Αττικής και πρώην Βουλευτής- Μαρία Γιαννακάκηο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών Παύλος Ναθαναήλ και ο Ανρι Κασόγκο-εκπρόσωπος του Ιδρύματος Πατρίς Λουλούμπα (Κογκό).

Οι προτάσεις του ΠΑ.ΔΟ.Π

Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται σε στιγμή που κορυφώνεται το προσφυγικό δράμα. Συγκλονίστηκε ο κόσμος από τον πνιγμό στο Αιγαίο του μικρού Αϊλάν από το Κομπάνι της Συρίας.

Πέρα, όμως, από τον διεθνή συγκλονισμό απαιτείται να καταστεί συνείδηση στις κοινωνίες ότι το προσφυγικό δεν είναι εσωτερικό πρόβλημα των χωρών υποδοχής, αλλά πρόβλημα διεθνούς ειρήνης, στην αφετηρία του. Πρόβλημα ειρήνης κυρίως για την πολύπαθη Μ. Ανατολή και την Μεσόγειο.

Τα εκατομμύρια των προσφύγων από την Συρία, που μεγάλο μέρος τους έχει βρει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, αποτελούν θύματα ενός αιματηρότατου εμφύλιου πολέμου, που μαίνεται από 2011, με εμπλοκή και ξένων δυνάμεων.

Ως διεθνές φιλειρηνικό κίνημα είχαμε προειδοποιήσει εξαρχής για τις διαγραφόμενες καταστροφικές συνέπειες – σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο – αυτού του πολέμου. Είχαμε αντιταχθεί στη σχεδιαζόμενη διεθνή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, που αν είχε πραγματοποιηθεί το μέγεθος του προσφυγικού θα ήταν ασύλληπτο πολύ ενωρίτερα, και πιθανότατα θα είχε οδηγήσει σε διάλυση και γειτονικές χώρες της Συρίας, όπως ο Λίβανος. Δικαιώνεται, λοιπόν, η θέση κατά της διεθνούς επέμβασης και υπέρ της πολιτικής λύσης του Συριακού.

Οι διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις όφειλαν να είναι προμηθείς και όχι επιμυθείς. Αποδεικνύεται ότι η υπόθεση της ειρήνης στην Μ. Ανατολή αφορά όχι μόνο τις χώρες και λαούς της περιοχής, αλλά και την Ευρώπη και όλον τον κόσμο.

Ευτυχώς γεννήθηκε πρόσφατα στην περιοχή και μια μεγάλη ελπίδα για την ειρήνη, με την συμφωνία των «5+1» χωρών με το Ιράν για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της σημαντικής αυτής χώρας της Μ. Ανατολής.

Προτείνουμε:

  1. Η κυβέρνηση της Ελλάδας, που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, οφείλει να αξιοποιήσει τη συμφωνία αυτή προς όφελος της ειρήνης, αλλά και της αντιμετώπισης οξύτατων προβλημάτων της χώρας μας. Συναφώς, καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την μετατροπή της Μ. Ανατολής σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.

  2. Επείγει η ένταση των διεθνών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία με συμμετοχή στη διαδικασία ειρήνης όλων των πλευρών της Συριακής κρίσης, ώστε να υπάρξει εθνική συνεννόηση, εγγυήσεις για την ακεραιότητα της χώρας και δυνατότητα για το Συριακό λαό να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του. Από μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργηθεί η δυνατότητα και επαναπατρισμού εκατομμυρίων προσφύγων.

  3. Βασική αιτία για τις συγκρούσεις στη Μ. Ανατολή αποτελεί το γεγονός ότι η περιοχή είναι η πλέον στρατιωτικοποιημένη της Γης, απορροφώντας περίπου το 30% των νόμιμων παγκόσμιων εξαγωγών όπλων και επιπλέον μεγάλο μέρος της παράνομης διακίνησης όπλων. Η διεθνής κοινότητα – της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης – πρέπει να επιβάλλει αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές όπλων στην περιοχή, συνοδευόμενο από εμπάργκο εξαγωγών προς εμπόλεμες χώρες ή παρατάξεις. Η Ελλάδα να στηρίξει αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

  4. Πρόβλημα – κλειδί για την ειρήνη στη Μ. Ανατολή παραμένει το Παλαιστινιακό, του οποίου η δίκαιη και βιώσιμη λύση με τερματισμό της Ισραηλινής κατοχής εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες. Στην κατεύθυνση αυτή καλείται να συμβάλει και η Ελλάδα, αναγνωρίζοντας Κράτος της Παλαιστίνης, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών που μπορεί και πρέπει να αναλάβει.

Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την Μεσόγειο.

Η ειρήνη και ασφάλεια στη Μεσόγειο συνδέεται αδιάρρηκτα τόσο με την εκρηκτική κατάσταση στη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική, όσο και με εθνικά θέματα της Ελλάδας, πολιτικά και οικονομικά.

α. Προτείνουμε η Ελλάδα να αναδείξει το Κυπριακό ως πρόβλημα ειρήνης και ασφάλειας της Μεσογείου, προωθώντας στη βάση αυτή και ένα νέο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης με τον Κυπριακό λαό. Η εκλογή Ακιντζί ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων έχει αναπτερώσει και το διεθνές ενδιαφέρων για την επίλυση του Κυπριακού μέσω των Διακοινοτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Το πιθανολογούμενο ναυάγιο της διαδικασίας ειρήνης της Άγκυρας με τους Κούρδους – το οποίο απευχόμαστε – ίσως να υποχρεώσει την Τουρκία να κινηθεί πιο εποικοδομητικά για την ειρήνη στην Κύπρο προς όφελος και της ενταξιακής πορείας της στην ΕΕ.

β. Ελλάδα και Κύπρος μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν για την σύγκληση Διάσκεψης Ασφάλειας και Συνεργασίας της Μεσογείου, πρόταση που παλαιότερα είχε χαρακτηριστεί «Μεσογειακό Ελσίνκι» και το οποίο είχαν υποστηρίξει η Ισπανία και η Μάλτα. Στο επίκεντρο μιας τέτοιας διάσκεψης πρέπει να βρεθεί η Ευρωμεσογειακή Συνεργασία, με πρώτο άμεσο στόχο την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού, όχι μόνο ως προς της συνέπειες του, αλλά και τις αιτίες του.

γ. Γενικότερα, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πολυδιάστατο ενδιαφέρον για την Μεσόγειο – ως χώρα Εμπορικής Ναυτιλίας και Τουρισμού – απαιτεί την εκπόνηση ενός Ελληνικού Σχεδίου Δράσης για την Μεσόγειο με απαραίτητη και την οικολογική διάσταση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα