Οι πιέσεις έφεραν απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεν άφησαν περιθώρια σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών, οι πιέσεις σε αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές  να διατηρήσει το θετικό κλίμα των αρχών της εβδομάδας, κλείνοντας τελικά με απώλειες και αδυνατώντας να κινητοποιήσει χαρτοφυλάκια που ακόμη παραμένουν υπό την “θερινή επήρεια”.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,43% στις 829,16 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 827,96 μονάδων (-0,58%) και 835,75 μον. (+0,36%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 26,9 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 17,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 722 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,52%, στις 2.178,66 μονάδες, ενώ στο -0,14% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.134,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,94% στις 1.070,51 μονάδες.

Σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα η σημερινή συναλλακτική δραστηριότητα, αφού δεν κατάφερε να ξεπεράσει ακόμη και τα 27 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Η αγορά προσπαθεί να βρει το δρόμο της μέσα στο περιβάλλον συναλλακτικής άπνοιας, το “μέγεθος” της οποίας ξεπερνά ακόμη και την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου.

Μάλιστα, σήμερα παρατηρήθηκαν συναλλαγές μερικών χιλιάδων τεμαχίων ακόμη και σε τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διακύμανση των οποίων έλαβε περισσότερο διαδικαστικό, παρά ουσιαστικό, χαρακτήρα. Άλλωστε, σήμερα, αρκετές μετοχές, αν και έκαναν πράξεις, δεν κατάφεραν να επιλέξουν πρόσημο κατά τη διάρκεια της 7ωρης (παρά κάτι) συνεδρίασης, κλείνοντας χωρίς μεταβολή.

Εκτός από την εσωτερική απραξία, όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η στάση αναμονής και συσσώρευσης που τηρεί το ΧΑ σχεδόν ολόκληρο τον Αύγουστο και σε πείσμα ορισμένων σημαντικών γεγονότων που μεσολάβησαν, αποδίδεται και στο θολό τοπίο που κυριαρχεί σε διεθνές επίπεδο. Άλλωστε, από τις αρχές του μήνα το ΧΑ έδειχνε να ταυτίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες δείχνουν να είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι.

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές, το 65+% των ξένων χαρτοφυλακίων του ΧΑ, έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα την ελληνική κεφαλαιαγορά, εωσότου έχουν μια πληρέστερη εικόνα για τα ανοιχτά μέτωπα που μπορεί να επηρεάσουν ολόκληρη τη στρατηγική τους. Και ποια είναι αυτά; Η πολιτική της ΕΚΤ (ενόψει του συμποσίου στο Jackson Hall), οι γερμανικές εκλογές, οι χειρισμοί Trump και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Τα παραπάνω δεν μπορούν να αφήσουν ανεπηρέαστο το ΧΑ, αφού δεν μπορούν να μη διαφοροποιήσουν τις στρατηγικές των ξένων χαρτοφυλακίων. Άλλωστε, μέρος των εν λόγω μετώπων θα έχουν δώσει τα μηνύματά τους το επόμενο 20ήμερο, προοπτική που θα επανενεργοποιήσει και τα ξένα χαρτοφυλάκια στο ΧΑ.

Στπ ταμπλό τώρα, το -1,37% της Εθνικής, το -1,20% της Aegean και το -1,05% του ΟΠΑΠ άσκησαν πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ πτωτικά, με απώλειες χαμηλότερες του 1%, έκλεισαν οι Eurobank, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΕΕ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Βιοχαλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Λάμδα.

Μάλιστα, η Alpha Bank, περί τα μέσα της συνεδρίασης δέχτηκε ισχυρότατες πιέσεις, που την έφεραν ακόμη και στο -2,27%, καθώς αν και η Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση των καλυμμένων ομολογιών της, εντούτοις άφησε το outlook σταθερό, αντανακλώντας το γεγονός ότι η κατά 5,26% επιπλέον κάλυψη που διαθέτει η τράπεζα δεν θεωρείται επαρκής για να αναπληρώσει πλήρως τις πιστωτικές απώλειες που θα συνόδευαν μια υποβάθμιση.

Στον αντίποδα, η Τιτάν, ο ΟΛΠ, η Grivalia, η Folli Follie, η Motor Oil και ο Σαράντης ήταν οι μόνες μετοχές του FTSE 25 που έκλεισαν σε θετικά εδάφη, χωρίς όμως το ποσοστό ανόδου να ξεπεράσει το 0,8%, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Φουρλής, Jumbo, ΔΕΗ, Attica Bank και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα