Οι περισσότεροι Γάλλοι ζητούν αυστηρά μέτρα κατά των ριζοσπαστικοποιημένων ισλαμιστών

Οι περισσότεροι Γάλλοι επιθυμούν οι μουσουλμάνοι που θεωρούνται ύποπτοι για εξτρεμιστικές απόψεις να φυλακίζονται αν περιλαμβάνονται στις λίστες παρακολούθησης των υπηρεσιών Πληροφοριών και θα υποστήριζαν μία απαγόρευση του υπερ-συντηρητικού σαλαφιστικού ισλάμ, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά την τελευταία φονική επίθεση στη Γαλλία.

Δεξιοί αντίπαλοι του Emmanuel Macron έχουν ζητήσει από τον πρόεδρο να είναι σκληρός σε θέματα ασφαλείας και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα υπάρχει ευρεία υποστήριξη της κοινής γνώμης αν ληφθούν μέτρα κατά των τεμενών και των ιμάμηδων που κηρύττουν το μίσος, καθώς και των αλλοδαπών που οι αρχές εκτιμούν ότι αποτελούν απειλή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το 87% των Γάλλων επιθυμούν όσοι θεωρούνται ύποπτοι για θρησκευτική ριζοσπαστικοποίηση να φυλακίζονται, και το 88% τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης του σαλαφιστικού ισλάμ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Elabe, το 80% υποστηρίζει την απέλαση των ριζοσπαστικοποιημένων αλλοδαπών, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από τους ερωτηθέντες δήλωσαν πως ο Macron δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

Ο πρόεδρος θέλει να αποκαταστήσει τη σχέση ανάμεσα στους μουσουλμάνους της Γαλλία και το κοσμικό γαλλικό κράτος∙ δεν είναι ο πρώτος.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 διαδοχικές γαλλικές κυβερνήσεις προσπάθησαν αλλά απέτυχαν να εκθρέψουν ένα φιλελεύθερο «ισλάμ της Γαλλίας» το οποίο θα βοηθούσε να ενσωματωθεί η [θρησκευτική] πίστη σε μια κυρίως κοσμική κοινωνία.

Το ζήτημα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων από τις επιθέσεις ενός μαροκινής καταγωγής Γάλλου στη νοτιοδυτική Γαλλία στις 23 Μαρτίου, ο οποίος δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Περίπου 240 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μέχρι τώρα στη Γαλλία από τις αρχές του 2015 από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους ή από άλλους που εμπνεύστηκαν από τη σκληροπυρηνική ισλαμιστική οργάνωση.

Το σαλαφιστικό ισλάμ, η πουριτανική εκδοχή της ερμηνείας κατά γράμμα της πίστης που είναι η βάση της βίαιης ιδεολογίας του Ισλαμικού Κράτους, υποστηρίζει πως οι μουσουλμάνοι πρέπει να επιστρέψουν στις πρακτικές του πρώιμου ισλάμ στον έβδομο αιώνα και πως πρέπει να απαγορευθούν πολλές πτυχές της σύγχρονης δυτικής ζωής.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης, περιλαμβανομένων του κεντροδεξιού ηγέτη Loran Vokie και της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μarine le Pen, ζητούν την απέλαση όλων των αλλοδαπών που περιλαμβάνονται στις λίστες παρακολούθησης, τις λεγόμενες Fiche S, των υπηρεσιών πληροφοριών. Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν περίπου 20.000 ανθρώπους από τους οποίους περίπου 10.000 παρακολουθούνται για λόγους θρησκευτικής ριζοσπαστικοποίησης ή για διασυνδέσεις με ισλαμιστές.

Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Manuel Valls έχει καλέσει την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο εγκλεισμού σε περίπτωση όπου υφίσταται πραγματική απειλή μαχητικής δράσης.

Ο Valls έχει ασκήσει επίσης πιέσεις για απαγόρευση του σαλαφισμού, ένα μέτρο το οποίο απορρίπτει ο νυν πρωθυπουργός Édouard Philippe.

«Δεν μπορείς να απαγορεύσεις μια ιδέα, αλλά μπορείς να τιμωρήσεις τις συνέπειές της αν υπονομεύουν τα δημόσια τάξη, τους νόμους της δημοκρατίας ή τους βασικούς κανόνες της κοινωνίας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Philippe σε βουλευτές.

Η Γαλλία, ένα παραδοσιακά καθολικό έθνος, προχώρησε επίσημα στον χωρισμό εκκλησίας και κράτους πριν από εκατό χρόνια και η αυστηρή κοσμικότητα είναι ο επίσημος κανόνας. Η χώρα διαθέτει την μεγαλύτερη εβραϊκή και τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη. Η τελευταία εκτιμάται πως αριθμεί πάνω από πέντε εκατομμύρια μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα