Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να «ομαλοποιήσουν» την ισραηλινή κατοχή

Παίρνοντας εξ ολοκλήρου το μέρος της ισραηλινής κυβέρνησης, η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να ομαλοποιήσει την ισραηλινή κατοχή και τη συστηματική άρνηση του παλαιστινιακού δικαιώματος αυτοδιάθεσης. Η διάσκεψη της Βαρσοβίας εγγράφεται στο πλαίσιο αυτό», λέει ο Ναμπίλ Σαάτ, σύμβουλος του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Haaretz.

Η διάσκεψη της Βαρσοβίας, που επισήμως επικεντρώνεται στην ασφάλεια στη Μέση Ανατολή, αφορά κυρίως το Ιράν. Όμως ο γαμπρός και σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, αναμένεται να αναφερθεί στις προσπάθειες που καταβάλλουν εδώ και μήνες οι ΗΠΑ προκειμένου να παρουσιάσουν μια διπλωματική πρωτοβουλία όσον αφορά την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Ναμπίλ Σαάτ υπενθυμίζει πως η παλαιστινιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να συμμετάσχει στη διάσκεψη.

«Μια διαδικασία ειρήνης δεν μπορεί να εξυπηρετεί για να διασφαλίσει ότι ένα από τα μέρη θα αμνηστευθεί για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε και ένα άλλο θα αποκηρύξει τα θεμελιώδη δικαιώματά του που απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», γράφει.

Ο πρόεδρος Αμπάς αποφάσισε να μποϊκοτάρει την κυβέρνηση Τραμπ η οποία, με την απόφασή της το 2017 να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, οδήγησε στην απώλεια της αξιοπιστίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, όπως υποστηρίζει η παλαιστινιακή πλευρά, στον ιστορικό της ρόλο ως μεσολαβητή. Η κυβέρνηση Τραμπ επέφερε από τότε αλλεπάλληλα πλήγματα στην Παλαιστινιακή Αρχή, μεταξύ των οποίων και διακοπή της χορήγησης βοήθειας ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στους Παλαιστινίους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα