Οι Κούρδοι της Συρίας καλούν τους Ευρωπαίους “να μην τους εγκαταλείψουν”

Οι Κούρδοι της Συρίας καλούν τους Ευρωπαίους να μην τους εγκαταλείψουν αφού ηττηθεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και να συμβάλουν στη δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης στη βορειοανατολική Συρία έναντι της Τουρκίας.

“Οι χώρες αυτές έχουν πολιτικές και ηθικές δεσμεύσεις (…) Αν δεν τις τηρήσουν, μας εγκαταλείπουν”, προειδοποιεί ένας υψηλόβαθμος αξιωματουχος των Κούρδων της Συρίας, ο Αλντάρ Χαλίλ, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. Κάλεσε ιδιαίτερα τη Γαλλία, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, να εργασθεί υπέρ της ανάπτυξης μιας διεθνούς δύναμης μόλις τα αμερικανικά στρατεύματα φύγουν από τη Συρία.

“Η Γαλλία μπορεί να κάνει μια πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την προστασία μας: μπορεί να προτείνει μια διεθνή δύναμη ανάμεσα σ’ εμάς και τους Τούρκους, στην οποία να συμμετάσχει, ή να προστατεύσει τον ουρανό μας”, προτείνει ο Αλντάρ Χαλίλ.

Η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) κυριαρχεί στην αραβο-κουρδική συμμαχία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) που ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, όμως με την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μοιάζει παραδόξως πιο εύθραυστη από ποτέ.

Μετά την ανακοίνωση, τον Δεκέμβριο, της προσεχούς αποχώρησης των 2.000 αμερικανών στρατιωτών που είναι ανεπτυγμένοι στις ζώνες που βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο στη βορειοανατολική Συρία, η Άγκυρα πολλαπλασιάζει τις απειλές να επέμβει.

Η Άγκυρα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  θεωρεί ότι η YPG είναι το συριακό παράρτημα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που διεξάγει από το 1984 έναν αιματηρό ανταρτοπόλεμο εναντίον του τουρκικού κράτους.

“Αν οι ευρωπαϊκές χώρες, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν τίποτε, θα είμαστε υποχρεωμένοι να συνεννοηθούμε με το (συριακό) καθεστώς για να στείλει τις στρατιωτικές δυνάμεις του στα σύνορα και να τα προστατεύσει”, προειδοποιεί ο αξιωματούχος της ημιαυτόνομης διοίκησης που έχουν εγκαθιδρύσει οι Κούρδοι μετά την έναρξη της συριακής σύγκρουσης το 2011.

Οι SDF πολιορκούν τους τζιχαντιστές στο τελευταίο οχυρό τους, μισό τετραγωνικό χιλιόμετρο γης στο χωριό Μπαγούζ, κοντά στα ιρακινά σύνορα.

Στην επίθεσή τους υποστηρίζονται από έναν υπό αμερικανική διοίκηση διεθνή συνασπισμό, που τους παρέχει ισχυρή αεροπορική υποστήριξη, όμως στο έδαφος δεν έχει παρά λίγες ειδικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα