Οι Κινέζοι «καλωσορίζουν» το ελληνικό βέτο στην ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Θερμή υποδοχή έλαβε από κινέζους αναλυτές, η απόφαση της Ελλάδας να μπλοκάρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επρόκειτο να κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη και επέκρινε την Κίνα για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως μεταδίδει η Global Times, σύμφωνα με κινέζους αναλυτές, χρειάζεται μεγαλύτερη κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα μετά την αδυναμία της ΕΕ να περάσει το ψήφισμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, ελληνικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών που ανέφεραν πως θέση της Ελλάδας είναι ότι η άσκηση αντιπαραγωγικής και συχνά επιλεκτικής κριτικής έναντι συγκεκριμένων χωρών, δε βοηθά στην προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες αυτές ούτε στις σχέσεις τους με τη ΕΕ.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες σχολιάζουν ότι αυτή η απόφαση υπονομεύει τις προσπάθειες να αντιμετωπιστεί η καταστολή αντιφρονούντων και ακτιβιστών από το Πεκίνο.

Ο Chang Jian, διευθυντής στο Κέντρο Μελετών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο πανεπιστήμιο Nankai, τόνισε ότι “η Κίνα εστίασε την προσοχή της στην επιβίωση του λαού και στην ανάπτυξη δικαιωμάτων, ενώ δυτικές χώρες δίνουν προσοχή περισσότερο στα πολιτικά δικαιώματα και την ελευθερία”.

“Για την Κίνα, τα πιο σημαντικά και επείγοντα ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετίζονται με την βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού, κάτι που απαιτεί κοινωνική σταθερότητα, που επιτυγχάνεται με κάποιους κοινωνικούς περιορισμούς”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους Global Times, αναλυτές αναφέρουν πως οι άδικες κατηγορίες χωρίς να έχει προηγηθεί έρευνα δε συνεισφέρουν στην παγκόσμια κατανόηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα