Οι καλύτερες χώρες για να πεθάνει κανείς

γιατροι-284x190

Σύμφωνα με τη φετινή λίστα  του Economist Intelligence Unit η Βρετανία, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία αναδεικνύονται οι καλύτερες χώρες για να πεθάνει κανείς. Η Ελλάδα της κρίσης πάλι αποδεικνύεται μάλλον ανεπαρκής και στον θάνατο, καταλαμβάνοντας την 56η θέση ανάμεσα σε 80 χώρες.

Οι πολυάριθμες μονάδες ανακούφισης πόνου και παρηγορητικής αγωγής οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα υγείας (NHS), η δυναμική πρωτοβουλία για δημιουργία ξενώνων, χρηματοδοτούμενη από φιλανθρωπίες, και το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό είναι από τους κυριότερους λόγους που φέρνουν τη Βρετανία στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας.

Για τους ίδιους ακριβώς λόγους, όπως επίσης την ποιότητα του περιβάλλοντος στα νοσοκομεία, τον αριθμό του προσωπικού που τα στελεχώνουν και τα προσόντα του, καθώς επίσης το κόστος και την ποιότητα της παρηγορητικής φροντίδας, Ιρλανδία, Βέλγιο, Ταϊβάν, Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ και Γαλλία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα με τις καλύτερες χώρες για να ολοκληρώσει κανείς τον κύκλο της ζωής.

Αντίθετα, η χειρότερη χώρα για να πεθάνει κανείς αναδεικνύεται η Κίνα, με την Μποτσουάνα, το Ιράν και τη Γουατεμάλα να την ακολουθούν στις πολύ κακές επιδόσεις. Στην ίδια κατηγορία, βρίσκονται επίσης χώρες όπως η Μιανμάρ, η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες, το Μπανγκλαντές και το Ιράκ.

Συγκεκριμένα , μόλις 34 από τις συνολικά 80 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα αποδείχθηκε ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να παράσχουν ποιότητα και στον θάνατο.

Το αισιόδοξο ωστόσο στη φετινή λίστα είναι η ευχάριστη έκπληξη ορισμένων από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, όπως η Μογγολία και ο Παναμάς, οι οποίες κατέλαβαν μία αξιοπρεπή θέση (28η και 31η αντίστοιχα), παρά τις όποιες αδυναμίες των συστημάτων υγείας. Στην περίπτωση της Μογγολίας συγκεκριμένα, αναφέρει η Guardian, σπουδαίο ρόλο έπαιξε η συνδρομή ενός μόνο ιδιώτη γιατρού, ο οποίος έδωσε ώθηση στην ανακουφιστική και παρηγορητική αγωγή.

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη. Απεναντίας, μαζί με την τελευταία Κίνα και την 41η Ουγγαρία περιλαμβάνεται στις χώρες όπου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ραγδαία η ανάγκη για παρηγορητική αγωγή τα επόμενα χρόνια, οπότε οι επενδύσεις στον τομέα της υγείας θα είναι μονόδρομος προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα