Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τον Ασαντ: Αυστηρά μέτρα αν παραβιαστεί η εκεχειρία

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν τη Συρία ότι θα λάβουν “αυστηρά και αρμόζοντα μέτρα” για να απαντήσουν σε παραβιάσεις της εκεχειρίας, σημειώνοντας ότι ανησυχούν σχετικά με τις πληροφορίες για επικείμενη στρατιωτική επιχείρηση σε μια ζώνη αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η Ουάσινγκτον προειδοποίησε επίσης τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να μην προχωρήσει σε μια διεύρυνση της σύγκρουσης.

“Ως εγγυητής αυτής της περιοχής αποκλιμάκωσης της σύγκρουσης μαζί με τη Ρωσία και την Ιορδανία, οι ΗΠΑ θα λάβουν αυστηρά και αρμόζοντα μέτρα σε απάντηση σε παραβιάσεις από το καθεστώς του Άσαντ”, αναφέρει σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα αργά χθες το βράδυ η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας μετά τη νίκη τους αυτήν την εβδομάδα εναντίον θύλακα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη νότια Δαμασκό κινούνται τώρα προς τη νότια επαρχία της Ντεράα.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι κυβερνητικά αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες στην Ντεράα με τα οποία καλούνται αυτοί να αφοπλιστούν.

Η προειδοποίηση αυτή από τις ΗΠΑ γίνεται μερικές εβδομάδες έπειτα από παρόμοια επίθεση που πραγματοποίησαν οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας σε μια ζώνη αποκλιμάκωσης της κρίσης στη βορειοανατολική Συρία την οποία ελέγχουν οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις. Αμερικανικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις απώθησαν την επίθεση έπειτα από περισσότερο από τέσσερις ώρες, σκοτώνοντας ίσως ακόμη και 300 μέλη φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών.

Με την υποστήριξη ρωσικών αεροσκαφών, χερσαίες δυνάμεις από το Ιράν και συμμαχικές πολιτοφυλακές, συμπεριλαμβανομένης της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, βοήθησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ να εκδιώξουν τους αντάρτες από τις μεγαλύτερες πόλεις της Συρίας, φέρνοντάς τον σε μια απρόσβλητη στρατιωτική θέση.

Αυτές ανέκτησαν τον έλεγχο όλων των περιοχών που εξακολουθούσαν να ελέγχουν οι αντάρτες κοντά στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες, περιλαμβανομένης της πυκνοκατοικημένης περιοχής της Ανατολικής Γούτα, όπως και μεγάλων θυλάκων στην κεντρική Συρία.

Η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται τώρα στην ισχυρότερη θέση που είχε ποτέ μετά τους πρώτους μήνες του πολέμου το 2011, μολονότι απέχει ακόμη πολύ από την επίτευξη του στόχου του Άσαντ να ανακτήσει τον έλεγχο όλου του εδάφους της Συρίας.

Οι αντάρτες που τάσσονται κατά του Άσαντ εξακολουθούν να ελέγχουν δύο μεγάλες γειτονικές ζώνες εδάφους στο βορειοδυτικό και το νοτιοδυτικό τμήμα της Συρίας. Επίσης κουρδικές και συμμαχικές αραβικές πολιτοφυλακές υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ελέγχουν την περιοχή της Συρίας που βρίσκεται ανατολικά του Ευφράτη.

Οι νίκες των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας τις έχουν φέρει πλέον σε μια θέση που με οποιαδήποτε νέα στρατιωτική τους εκστρατεία υπάρχει ο κίνδυνος να έρθουν σε σύγκρουση με ξένες δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα