Οι ΗΠΑ μπορούν να «σπρώξουν» τις επενδύσεις προς την Ελλάδα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να «σπρώξουν» τις επενδύσεις προς την Ελλάδα, ενός τόσο σημαντικού ΝΑΤΟϊκού εταίρου, σχολιάζει το CNBC, αναφερόμενο στην σημερινή συνάντηση Τσίπρα – Τραμπ. Στο επίκεντρο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αναμένεται να βρεθούν οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας αλλά και τις ενδεχόμενες αμυντικές συνεργασίες μεταξύ των δύο χωρών.

Γενικότερα, οι δύο πλευρές αναμένεται ότι θα εξετάσουν τρόπους για να αυξήσουν τη ροή αμερικανικών κεφαλαίων προς την Ελλάδα.

«Εκτιμάται ότι η Ελλάδα έχει αποθεματικά πετρελαίου έως και 950 εκατ. βαρέλια. Αυτή τη στιγμή έχουν ανακαλυφθεί 50 εκατ. βαρέλια» υποστηρίζει ο Κωστής Σταμπολής, διευθύνων σύμβουλος στο Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σχολιάζοντας ότι ήδη μεγάλες ενεργειακές και πετρελαϊκές εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ήδη τον Ιούνιο η Ελλάδα ενέκρινε αιτήσεις από κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για την έναρξη γεωτρήσεων στην Κρήτη.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν και οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα αποτελεί έναν πιθανό πελάτη για εξαγωγές αμερικανικού LNG. Η Ελλάδα σχεδιάζει να αυξήσει τις εν λόγω εισαγωγές τον επόμενο χρόνο. Έχει ήδη επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της κοντά στον Πειραιά και σχεδιάζει να χτίσει άλλο ένα πλωτό τερματικό αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη» αναφέρει ο Σταμπολής.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ αποτελούν τον έκτο μεγαλύτερο ξένο επενδυτή στην Ελλάδα.

Άλλο ένα θέμα που θα βρεθεί στην ατζέντα είναι η επέκταση της συμφωνίας για τη χρήση της βάσης στη Σούδα από τις ΗΠΑ και την αναβάθμιση των στρατιωτικών F-16.

Η στρατιωτική βάση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση του ISIS και της τρομοκρατίας αλλά και την διατήρηση των ενεργειακών διόδων στη Μέση Ανατολή. Όπως αναφέρει το CNBC, υπάρχουν σχέδια για να χτιστεί και δεύτερη στρατιωτική βάση στη νότια Κρήτη.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει πολύ μεγαλύτερο στρατηγικό και στρατιωτικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, μετά τις πρόσφατες αναταραχές στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας και την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Άγκυρας – Δύσης, όπως σχολιάζει το CNBC.

Στη συνάντηση θα παραβρεθούν επίσης ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπ. Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο υπ. Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Το διεθνές πρακτορείο σχολιάζει ότι ήδη υπάρχουν σημάδια επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, καθώς η χώρα επιχειρεί να επανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές.

Πρόσφατα, η Calamos Investments απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Αλλά και ο hedge fund manager, Κάιλ Μπας, ιδρυτής της Hayman Capital Management εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία των ελληνικών μετοχών και ομολόγων.

Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ορισμένοι κλάδοι, όπως οι τράπεζες, είναι ιδιαίτερα υποτιμημένοι αυτή τη στιγμή και θα καταγράψουν ράλι τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με τον Ντιέγκο Φέρο, συν-επικεφαλής επενδύσεων στην Greylock Capital Management, η Ελλάδα προσφέρει πολύ καλές αποδόσεις, όμως δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο. «Οι επενδυτές ανησυχούν ακόμα για τη μεταβλητότητα παρ’ ότι η ελληνική οικονομία πάει πολύ καλύτερα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης Global X MSCI Greece ETF κατέγραψε άνοδο 32% το 2016.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα