Οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν κυρώσεις εις βάρος της Μιανμάρ για τους πρόσφυγες Ροχίνγκια

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Rex Tillerson δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την επιβολή κυρώσεως εις βάρος της Μιανμάρ, αλλά ζήτησε να διεξαχθεί μια «αξιόπιστη» έρευνα για τις κατηγορίες εθνοκάθαρσης των μουσουλμάνων Ροχίνγκια από τον στρατό.

Ο Tillerson έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με την ηγέτιδα της Μιανμάρ, Aung San Suu Kyi, η οποία τόνισε ότι δεν έχει «μείνει σιωπηλή» μπροστά στο δράμα των Ροχίνγκια, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται από τη διεθνή κοινότητα.

«Ανησυχούμε βαθιά για τις αξιόπιστες πληροφορίες για τις ωμότητες που διαπράττονται σε ευρεία κλίμακα από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ και αυτόκλητους υπερασπιστές που δεν αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στη διάρκεια του πρόσφατου κύματος βίας στην Πολιτεία Ραχίν», επεσήμανε ο Tillerson.

«Επίσης υπογραμμίσαμε το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες, πολλές γυναίκες και παιδιά, έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν στο Μπανγκλαντές», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός, αφού χαρακτήρισε «φρικτό» αυτό που συμβαίνει στην Πολιτεία Ραχίν, ζήτησε τη διεξαγωγή μιας αξιόπιστης και αμερόληπτης έρευνας, «η οποία θα ήταν χρήσιμη σε όλους», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για τις ωμότητες.

Νωρίτερα ο Tillerson είχε συναντηθεί με τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ, τον στρατηγό Min Aung Hleng.

«Εναπόκειται στον στρατό και τις δυνάμεις ασφαλείας να σεβαστούν τις δεσμεύσεις αυτές προς την κυβέρνηση, να τη βοηθήσουν να τις εφαρμόσει και να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία όλων των κατοίκων της Πολιτείας Ραχίν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι «η επιβολή συνολικών οικονομικών κυρώσεων είναι κάτι που δεν θα συνιστούσα προς το παρόν».

«Θα εξετάσουμε όλα αυτά με πολύ σύνεση μόλις επιστρέψω στην Ουάσινγκτον», πρόσθεσε. «Γνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά που συνέβησαν στην Πολιτεία Ραχίν έχουν πολλά χαρακτηριστικά εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Εξακολουθούμε να εξετάζουμε την κατάσταση για να κατανοήσουμε αν πρόκειται για εθνοκάθαρση», επεσήμανε ο Tillerson.

Ο επικεφαλής του στρατού σε ανάρτησή του στο Facebook επεσήμανε ότι εξήγησε στον Αμερικανό υπουργό «την πραγματική κατάσταση στη Ραχίν», τους λόγους για τους οποίους φεύγουν οι μουσουλμάνοι, πώς ο στρατός συνεργάζεται με την κυβέρνηση για να προσφέρει βοήθεια και την πρόοδο που έχει γίνει για να συμφωνηθεί με το Μπανγκλαντές μια διαδικασία επαναπατρισμού των προσφύγων.

Ο στρατός της Μιανμάρ ξεκίνησε μια επιχείρηση στην Πολιτεία Ραχίν, αφού αντάρτες Ροχίνγκια επιτέθηκαν εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης και 30 θέσεων της αστυνομίας στις 25 Αυγούστου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Ο Tillerson καταδίκασε τις επιθέσεις αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα