Οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη Συρία, η Άγκυρα απειλεί τους Κούρδους

Οι Κούρδοι μαχητές ανατολικά του Ευφράτη στη Συρία “θα θαφτούν στα χαρακώματά τους όταν έρθει η ώρα”, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετά την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι άρχισε την, όπως διευκρίνισε, πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

Η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τελείως τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία επιβεβαιώθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους και αναμένεται τους ερχόμενους μήνες. Το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία αναμένεται ότι θα είναι μεταξύ 60 και 100 ημερών, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η κίνηση αυτή αφήνει άναυδους τους Αμερικανούς βουλευτές και συμμάχους και ανατρέπει την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Για την Τουρκία, ωστόσο, τη συμμαχική χώρα στο ΝΑΤΟ, η είδηση αυτή μπορεί πιθανόν να είναι καλοδεχούμενη.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν ενταθεί λόγω των διαφορών όσον αφορά τη Συρία, όπου οι ΗΠΑ υποστήριζαν την οργάνωση Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κυριότερη κουρδική ένοπλη παράταξη στη Συρία, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση και προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

“Τώρα έχουμε την Μάνμπιτζ και την ανατολική πλευρά του Ευφράτη μπροστά μας. Εργαζόμαστε εντατικά πάνω στο θέμα αυτό”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε από την Ντόχα, τις οποίες επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

“Τώρα λέγεται ότι ανοίγουν κάποια χαρακώματα, σήραγγες στην Μάνμπιτζ και ανατολικά του Ευφράτη. Μπορούν να σκάψουν σήραγγες ή χαρακώματα αν θέλουν, μπορούν να πάνε κάτω από τη γη αν θέλουν, όταν έρθει η ώρα θα θαφτούν στα χαρακώματα που σκάβουν. Κανένας δεν θα πρέπει να αμφιβάλλει γι’αυτό”, απείλησε ο Ακάρ.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί πότε έκανε τις δηλώσεις αυτές ο Τούρκος υπουργός Άμυνας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ήδη αυτήν την εβδομάδα ότι η Τουρκία «μπορεί να αρχίσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία οποιαδήποτε στιγμή».

Το Πεντάγωνο ωστόσο εξέδωσε σαφή προειδοποίηση προς την Άγκυρα ότι είναι απαράδεκτη η ανάληψη δράσης μονομερώς από οποιαδήποτε πλευρά στην βορειοανατολική Συρία, όπου δρουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Η Τουρκία έχει ήδη επέμβει για την εκδίωξη των YPG και του Ισλαμικού Κράτους από την περιοχή δυτικά του Ευφράτη τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο δεν έχει περάσει στα ανατολικά του ποταμού, εν μέρει για να αποφύγει μια άμεση αντιπαράθεση με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Τι αναφέρουν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία που ανακοινώθηκε χθες από τον Ντόναλντ Τραμπ, θα δώσει την ευκαιρία στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να ανασυνταχθεί, προειδοποιεί σε ανακοίνωσή του ο αραβο-κουρδικός συνασπισμός Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ραχοκοκκαλιά των οποίων είναι οι Μονάδες Προστασίας του Λαού-YPG), αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης και σύμμαχοι του διεθνούς συνασπισμού που μέχρι σήμερα τελούσε υπό την διοίκηση των ΗΠΑ.

«Αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία» κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Θα δώσει στη τρομοκρατία μία ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να εξαπολύσει νέα εκστρατεία στη περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στο πλευρό του διεθνούς συνασπισμού, συνεχίζουν την μάχη κατά των τζιχαντιστών στους τελευταίους θύλακες που έχουν στην κατοχή τους στην ανατολική Συρία.

Ως νίκη κατά του ISIS παρουσιάζει την εξέλιξη o Τραμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι είναι ώρα να επιστρέψουν «στο σπίτι» οι αμερικανοί στρατιωτικοί που αναπτύχθηκαν στη Συρία στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Περίπου 2.000 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ βρίσκονται το τρέχον διάστημα στη βόρεια Συρία. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ και εκπαιδεύουν τοπικές δυνάμεις στις περιοχές οι οποίες αποσπάστηκαν από τα χέρια των τζιχαντιστών.

«Τους νικήσαμε, τους πλήξαμε σκληρά, είναι καιρός να γυρίσουμε», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου σε σύντομο βίντεο που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

«Τα αγόρια μας, οι νεαρές γυναίκες μας, οι άνδρες μας, επιστρέφουν όλοι, και επιστρέφουν όλοι τώρα», πρόσθεσε. «Πολεμάμε εδώ και πολύ καιρό στη Συρία. Είμαι πρόεδρος εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και αληθινά περάσαμε σε μεγαλύτερη ταχύτητα και κερδίσαμε τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», επέμεινε.

«Νικήσαμε (…), πήραμε τα εδάφη. Και τώρα, είναι καιρός οι στρατιώτες μας να ξαναγυρίσουν στο σπίτι», είπε ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος αναφέρθηκε εξάλλου στη «θλίψη» που αισθάνεται όταν απευθύνει επιστολές στους γονείς κάθε στρατιώτη που πέφτει στη μάχη.

Ο Τραμπ υπεραμύνθηκε της απόφασής του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπεραμύνθηκε σήμερα της απόφασής του να κηρύξει τη νίκη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και να αποσύρει πλήρως τα στρατεύματα των ΗΠΑ από τη Συρία.

Με μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, o Τραμπ είπε πως εκπληρώνει μια υπόσχεση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 να εγκαταλείψει την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν τη δουλειά άλλων χωρών, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, με ελάχιστα ως αντάλλαγμα και είναι «καιρός για άλλους να πολεμήσουν τελικά», έγραψε.

Ο Τραμ ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει να αποσύρει τους περίπου 2.000 στρατιώτες των ΗΠΑ από τη ρημαγμένη από τον πόλεμο Συρία, αν και ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να δώσει ένα χρονοδιάγραμμα.

«Η αποχώρηση από τη Συρία δεν ήταν έκπληξη. Έκανα εκστρατεία γι΄αυτό επί χρόνια, και πριν από έξι μήνες, όταν ήθελα πολύ δημόσια να το κάνω αυτό, συμφώνησα να μείνω κι άλλo. Η Ρωσία, το Ιράν, η Συρία & άλλοι είναι ο τοπικός εχθρός του ISIS. Κάναμε δουλειά εκεί. Είναι καιρός να γυρίσουμε σπίτι & να ανοικοδομήσουμε #MAGA» [Make America Great Again – Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά] έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

«Θέλουν οι ΗΠΑ να είναι ο Χωροφύλακας της Μέσης Ανατολής, χωρίς να παίρνουν ΤΙΠΟΤΑ [σε αντάλλαγμα] για την απώλεια πολύτιμων ζωών και για τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανούν για να προστατεύσουν άλλους που, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, δεν εκτιμούν αυτό που κάνουμε; Θέλουμε να είμαστε εκεί για πάντα; Είναι καιρός άλλοι να πολεμήσουν τελικά», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Ακύρωσε τις συναντήσεις του ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Συρία ακύρωσε τις συναντήσεις που είχε προγραμματισμένες  για σήμερα, Πέμπτη, στα Ηνωμένα Έθνη για να συζητήσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, όπως έγινε γνωστό από Αμερικανούς αξιωματούχους. Δεν είναι σαφές ποιον επρόκειτο να συναντήσει σήμερα ο Τζιμ Τζέφρι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, πρόκειται να ενημερώσει αργότερα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Η αντίδραση της Μόσχας

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί καλές προοπτικές για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στην Συρία, δήλωσε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας σε απευθείας σύνδεση στην εκπομπή «Το Μεγάλο παιγνίδι» στο πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης.

«Μια πολύ σημαντική ιστορία, η οποία μπορεί να προκύψει από την απόφαση αυτή, είναι μια πραγματική, ρεαλιστική προοπτική για την πολιτική διευθέτηση», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών επεσήμανε, επίσης, ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δημιουργεί την ελπίδα για βελτίωση της κατάστασης στην συριακή πόλη Ετ-Τανφά.

«Εμφανίζεται η ελπίδα, ότι αυτό το σημείο στον χάρτη της Συρίας θα ακολουθήσει τον δρόμο του Χαλεπίου και πολλών άλλων συριακών πόλεων και σημείων, οι οποίες αρχίζουν να επιστρέφουν στην ειρηνική ζωή», διευκρίνισε η Ζαχάροβα προσθέτοντας ότι «όσο βρισκόντουσαν εκεί οι Αμερικανοί δεν υπήρχε τέτοια ελπίδα».

Η ίδια επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία για την σύσταση Συνταγματικής Επιτροπής στην Συρία, που θα ασχοληθεί με την κατάρτιση του νέου συντάγματος της χώρας, έχει καλές προοπτικές μετά την απόφαση των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, χαρακτηρίζοντάς την «δίκαιη».

(o χάρτης της διάταξης των δυνάμεων στη Συρία, μεχρι την 12η Δεκεμβρίου – με γαλάζιο χρώμα οι κουρδικές δυνάμεις και με ροζ αυτές του καθεστώτος Άσαντ)

«Η Γαλλία διατηρεί τη στρατιωτική της δέσμευση»

Η Γαλλία διατηρεί την στρατιωτική της δέσμευση στην Συρία, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό μετά την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον. «Προς το παρόν παραμένουμε στην Συρία», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός στο δίκτυο CNEWS απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αμερικανική αποχώρηση.

Η αντίδραση της Γερμανίας

Η μονομερής αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία μπορεί να επιφέρει πλήγμα στη μάχη κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και «να θέσει σε κίνδυνο τις επιτυχίες που έχουν καταγραφεί» εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης, εκτίμησε σήμερα η γερμανική διπλωματία.

«Δεν είμαστε οι μόνοι που εκπλαγήκαμε από την αιφνίδια αλλαγή πολιτικής εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς. Το ΙΚ υποχώρησε όμως η απειλή παραμένει», ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, η χώρα του οποίου συμμετέχει στις προσπάθειες ενός διεθνούς συνασπισμού που πολεμά τους τζιχαντιστές στη Συρία.

«Υπάρχει ο κίνδυνος οι συνέπειες της απόφασης αυτής να πλήξουν τη μάχη μας εναντίον του ΙΚ», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η ισλαμική οργάνωση «εξακολουθεί να είναι ενεργή στην ανατολική Συρία».

«Η μάχη κατά του ΙΚ αποφασίζεται μακροπρόθεσμα στρατιωτικά αλλά και πολιτικά», σύμφωνα με τον Μάας ο οποίος προέβαλε την [ανάγκη για] «ασφάλεια και πολιτική τάξη» προκειμένου να σταθεροποιηθεί η Συρία.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό για την «ένδειξη αδυναμίας» των ΗΠΑ

Η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία, συναντά έντονες αντιδράσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο ήταν από τους πρώτους που χαρακτήρισε “τεράστιο λάθος” την αποχώρηση, τονίζοντας ότι θα έχει “σοβαρές συνέπειες”. “Η πλήρης και γρήγορη” αποχώρηση θα συνιστούσε σοβαρό λάθος με ευρύτερες επιπτώσεις”, έγραψε στο Twitter.

Για “λάθος” έκανε λόγο και ο Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος σε άλλα ζητήματα συχνά συντάσσεται με τον πρόεδρο. “Μια αμερικανική αποχώρηση αυτή τη στιγμή θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για το Ισλαμικό Κράτος, το Ιράν, τον Μπασάρ αλ Άσαντ της Συρίας και τη Ρωσία. Φοβάμαι ότι θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για το έθνος μας, για την περιοχή και όλον τον κόσμο. Θα καταστεί δυσκολότερο να στρατολογούμε μελλοντικούς εταίρους, πρόθυμους να συγκρουστούν με το ριζοσπαστικό ισλάμ. Θα θεωρηθεί επίσης από το Ιράν και άλλους ως ένδειξη αδυναμίας των ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού της ιρανικής επέκτασης”, τόνισε.

Αντιθέτως, την ικανοποίησή του εξέφρασε ο γερουσιαστής Ραντ Πολ για την “ανακήρυξη της νίκης” από τον πρόεδρο και την επιστροφή των στρατιωτών. “Πάει πολύς καιρός από τότε που συνέβη κάτι τέτοιο”, σημείωσε.

Σκεπτικισμός και διαφωνίες

Ο υφυπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Τομπάιας Έλγουντ, τόνισε ότι διαφωνεί με την εκτίμηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι το ΙΚ έχει νικηθεί στη Συρία. “Διαφωνώ κατηγορηματικά. Έχει μετασχηματιστεί σε άλλες μορφές εξτρεμισμού και η απειλή είναι πολύ υπαρκτή”, έγραψε στο Twitter, απαντώντας στις αναρτήσεις του Τραμπ.

Το Ισραήλ, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι θα μελετήσει την απόφαση των ΗΠΑ και θα φροντίσει για τη δική του ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες δύο ημέρες μίλησε με τον Τραμπ και με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την πρόθεσή τους να αποσύρουν τα στρατεύματα από τη Συρία.

“Κατέστησαν σαφές ότι έχουν άλλους τρόπους να ασκήσουν επιρροή στην περιοχή. Θα μελετήσουμε το χρονοδιάγραμμα, το πώς θα γίνει και, φυσικά, τις συνέπειες για εμάς. Σε κάθε περίπτωση, θα φροντίσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ”, τόνισε.

Πληροφορίες: Reuters, CNN, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα