Οι ΗΠΑ απέλασαν 95χρονο πρώην ναζί στη Γερμανία

Μετά από χρόνια διπλωματικών αντιπαραθέσεων, ο 95χρονος φύλακας στρατοπέδου  των SS θα βρεθεί στη Γερμανία 

Στην απέλαση του 95χρονου ναζιστή πρώην φύλακα στρατοπέδου των SS προχώρησαν οι ΗΠΑ, παραδίδοντας στη Γερμανία τον Jakiw Palij μετά από χρόνια διπλωματικών αντιπαραθέσεων.

Ο 95χρονος ζούσε στο Κουίνς της Νέας Υόρκης και πέταξε για το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ σήμερα το πρωί.

Ο Palij κατηγορείται ότι είπε ψέματα για να μπει στις ΗΠΑ πριν 70 χρόνια, ισχυριζόμενος ότι ήταν αγρότης από την Πολωνία. Εδώ και 20 χρόνια, οι αμερικανικές αρχές προσδιόρισαν ότι ήταν μέλος των SS των Ναζί και ότι εργαζόταν σε στρατόπεδο στην Πολωνία. Στο στρατόπεδο γινόταν εκπαίδευση στρατιωτών με στόχο την εξόντωση των Εβραίων.

Διπλωματικό παρασκήνιο για την απέλασή του

Η αμερικανική του υπηκοότητα, που του απονεμήθηκε το 1957, ανακλήθηκε το 2013, ενώ το 2005, ένας δικαστής διέταξε την απέλασή του.

Ωστόσο, οι γερμανικές αρχές αντιστάθηκαν στο να τον δεχθούν πίσω, καθώς ισχυρίστηκαν ότι τα εγκλήματα που φέρεται ότι διέπραξε έγιναν σε ξένο έδαφος. Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη εις βάρος του για τον ίδιο λόγο. Τόσο η Πολωνία, όσο και η Ουκρανία, όπου βρίσκεται τώρα το στρατόπεδο όπου εργαζόταν ο 95ρονος αρνήθηκαν να τον δεχθούν, λέγοντας ότι ήταν ευθύνη της Γερμανίας.

Για πολλά χρόνια οι αμερικανοί διπλωμάτες πίεζαν την Γερμανική κυβέρνηση για το ζήτημα, θεωρώντας ότι το Βερολίνο είχε την ηθική υποχρέωση να τον δεχθεί.

Η παρουσία του εξόργιζε τους Εβραίους στο Κουίνς

Στο μεταξύ, ο Palij συνέχιζε να ζει στο Κουίνς με την 86χρονη σύζυγό του. Η παρουσία του εξόργιζε την εβραϊκή κοινότητα, με πολλές διαμαρτυρίες, που περιελάμβαναν και τραγούδια όπως «Ο γείτονάς σου είναι ένας Ναζί».

Ο Palij είπε στις αρμόδιες αρχές το 1993: «Δεν θα έπαιρνα ποτέ βίζα αν έλεγα την αλήθεια. Όλοι είπαν ψέματα».

Η απέλαση του 95χρονου έγινε εφικτή μετά από μία άλλη υπόθεση, του John Demjanjuk, που απελάθηκε από τις ΗΠΑ το 2009 και κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο του Μονάχου, επειδή κρίθηκε ότι μετείχε σε δολοφονίες 28.000 ανθρώπων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Πολωνία. Ο Demjanjuk πέθανε στη Γερμανία το 2012.

Μέχρι στιγμής άγνωστο παραμένει εάν ο 95χρονος θα αντιμετωπίσει δίκη στη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με τις αρχές, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ώστε να θεμελιωθεί κατηγορητήριο εις βάρος του.

Μεταφέρθηκε σε οίκο ευγηρίας 

Σύμφωνα με τη FAZ, η άφιξή του έγινε μυστικά και ο 95χρονος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού σε οίκο ευγηρίας έξω από το Μούνστερ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας είπε στην Bild ότι η Γερμανία είχε αναγνωρίσει την υποχρέωσή της να δεχθεί τον Palij.

Σε ανακοίνωσή του, ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι μετά από εκτεταμμένες διαπραγματεύσεις ο Πρόεδρος Τραμπ και η ομάδα του διασφάλισαν την απέλαση του Palij στη Γερμανία και προώθησαν τη συνεργασία των ΗΠΑ με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο – κλειδί.

Παλαιότερα, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης είχε πει ότι ο 95χρονος ήταν ο τελευταίος Ναζί εγκληματίας στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα