Οι Ευρωπαίοι στηρίζουν τη συμφωνία με το Ιράν και «αδειάζουν» τον Trump

Ισχυρό μήνυμα στήριξης της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στέλνουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα προς τον Donald Trump, ο οποίος προανήγγειλε νέες κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και, πιθανότατα, απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

«Είναι μια συμφωνία η οποία λειτουργεί. Είναι μια συμφωνία την οποία έχουμε ανάγκη για την ασφάλειά μας και αναμένω από τους υπουργούς σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα ευρωπαϊκής ενότητας και υποστήριξης, καθώς και πλήρους δέσμευσης για πλήρη εφαρμογή της από όλες τις πλευρές», δήλωσε χαρακτηριστικά η «υπουργός Εξωτερικών» της Ε.Ε., Federica Mogherini, πριν την έναρξη της συνάντησης.

«Ως Ευρωπαίοι συνολικά, ανησυχούμε για το ενδεχόμενο η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να μας οδηγήσει εκ νέου σε στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ιράν», δήλωσε από την πλευρά του ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel.

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας εξέδωσαν, την προηγούμενη εβδομάδα, κοινή ανακοίνωση με την οποία «αδειάζουν» τον Donald Trump στην υπόθεση του Ιράν και επαναδιατυπώνουν με σαφήνεια ότι γι’ αυτούς, η συμφωνία του 2015 ισχύει πλήρως.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πληροφορίες φέρουν τον Emmanuel Macron να εξετάζει την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στην Τεχεράνη στις αρχές του 2018, η οποία θα είναι η πρώτη γάλλου προέδρου μετά την επανάσταση του 1979 και την ανατροπή του Σάχη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα