Οι ευρωαγορές σε χαμηλό έτους λόγω  φόβου εμπορικού πολέμου

Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους “διολίσθησαν” τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που τερμάτισαν σε αρνητικό έδαφος για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, καθώς ο φόβος του εμπορικού πολέμου έχει κυριαρχήσει και πάλι στα ταμπλό.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με “βουτιά” 0,90% στις 365,82 μονάδες, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Φεβρουαρίου του 2017, ενώ σε επίπεδο εβδομάδας, ο δείκτης έχασε 3,2%.

Στους επιμέρους ευρωπαϊκού δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,44%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 1,39% και ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 1,77%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,49%, ο ισπανικός IBEX 35 διαμορφώθηκε 0,99% χαμηλότερα και ο πορτογαλικός PSI 20 γνώρισε πτώση 0,57%.

Οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα περισσότερο “ριψοκίνδυνα” assets, όπως είναι οι μετοχές, εν μέσω της εμπορικής φύσεως έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας που έχει κλιμακωθεί μετά από τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου για την επιβολή δασμών τουλάχιστον 50 δισ. δολ. στα εισαγόμενα από την Κίνα προϊόντα. Το Πεκίνο απάντησε, απειλώντας με δασμούς έως και 3 δισ. δολ. στις αμερικανικές εισαγωγές, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ξεσπάσματος εμπορικού πολέμου, παρά την “προσωρινή” εξαίρεση της ΕΕ (και άλλων χωρών) από τα μέτρα του Ντόναλντ Τραμπ.

Με φόντο τις ανησυχίες αυτές, το δολάριο “κατηφόρισε” σε χαμηλό 1 μήνα, με το ευρώ και τη στερλίνα να κερδίζουν έδαφος έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Οι επενδυτές, μάλιστα, κατέφυγαν στην ασφάλεια του χρυσού, εν μέσω του κλίματος αυξημένης αβεβαιότητας, με την Wall Street να βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη μεταβλητότητα στη συνεδρίαση της Παρασκευής, έπειτα από το sell-off της Πέμπτης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα