Οι ευρωαγορές ολοκλήρωσαν με μικτά πρόσημα τις συνεδριάσεις τους

Τα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις τους με μικτά πρόσημα με το ενδεχόμενο σκάνδαλο σχετικά με ύπαρξη καρτέλ στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να πιέζει τις μετοχές του κλάδου.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,93 μονάδες ή 0,24% στις 379,23 μονάδες, με τους περισσότερους τομείς να σημειώνουν απώλειες.

Στα επιμέρους ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο γερμανικός δείκτης Dax έχασε 0,25% υποχωρώντας στι 12.208,95 μοάδες, ο γαλλικός CAC κάλυψε τις πρωινές απώλειες και έκλεισε με κέρδη 0,20% στις 5.127 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,01% στις 7.377 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX ολοκλήρωσε με κέρδη 0,19% στις 10.446 μονάδες, όπως και ο ιταλικός FTSE MIB που ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 21.326 μονάδες.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών δέχθηκαν τη μεγαλύτερη πίεση, μετά από τα δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά τη λειτουργία καρτέλ μεταξύ των γερμανικών εταιρειών. Ειδικότερα, η μετοχή της Volkswagen υποχώρησε κατά 1,4%, της Daimler σχεδόν 2,6% και της ΒΜW περίπου 2,77%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι έλαβε πληροφορίες σχετικά με επαφές μεταξύ των εταιρειών, αλλά εξακολουθεί να αξιολογεί τις πληροφορίες. Η έρευνα θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω τη φήμη του κλάδου, ειδικά μετά το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων.

Οι μετοχές εταιρειών ταξιδιών και αναψυχής κινήθηκαν επίσης οριακά, καθώς η Ryanair ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο. Οι επενδυτές ανησυχούν για τον αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά τους χειμερινούς μήνες. Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία προειδοποίησε ότι ίσως μειώσει τις καλοκαιρινές τιμές της κατά 9% σε σύγκριση με πέρυσι, με τη μετοχή της πάντως να περιορίζει τις αρχικές που είχαν φτάσει κοντά στο 5% και να ολοκληρώνει χάνοντας τελικά 1,3% στο κλείσιμο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα