Οι επιφυλάξεις των δανειστών για την υλοποίηση της συμφωνίας

Την ανάγκη για “τακτικές και σύντομες χρονικά τριμηνιαίες αξιολογήσεις” ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί ο στόχος εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 τονίζει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο κουαρτέτο, Francesco Drudi.

Ο κ. Drudi, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο “Πρώτο Θέμα”, αν και χαρακτηρίζει “μεγάλο επίτευγμα” την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, επισημαίνει ότι “διάφορα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης ενδέχεται να μην είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί”. Μιλάει για νομοθετικές διατάξεις που αφορούν την αγορά εργασίας, τη φορολογία, τη διαχείριση εσόδων και τη δημόσια διοίκηση. Επιπλέον σημειώνει πως “τα νέα από το μέτωπο των εσόδων από τον φόρο εισοδήματος ίσως να υποδεικνύουν πιθανές αποκλίσεις”.

Για τις τράπεζες, το στέλεχος της ΕΚΤ λέει ότι πρέπει να να προχωρήσουν “ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μέτρα που είναι καίρια για την αποθάρρυνση των στρατηγικών κακοπληρωτών”. Απέναντι στην πίεση του ΔΝΤ για άμεσο έλεγχο των τραπεζών (AQR), ο Ιταλός οικονομολόγος τονίζει ότι “οι τέσσερις τράπεζες θα υποβληθούν σε stress test το πρώτο εξάμηνο του 2018 με βάση την ενιαία μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών”.

Πού εντοπίζονται οι 4 διαφωνίες

Ο κ. Drudi περιγράφει τέσσερις τομείς χωρίς να αναφέρεται σε λεπτομέρειες των νομοσχεδίων που εγκρίθηκαν μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, στο τελευταίο EWG (4 Σεπτεμβρίου) αλλά και κατά τη διάρκεια των επαφών με τα κλιμάκια στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, οι βασικές ενότητες που συζητήθηκαν ανά τομέα είναι οι εξής:

Δημόσιο, συμβασιούχοι & επιδόματα

Αντιδράσεις συγκεντρώνει η αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων στις 52.000 πάνω από το προβλεπόμενο όριο των 47.000, εν μέρει εξαιτίας της ρύθμισης που έγινε το καλοκαίρι για τους εργαζομένους στην καθαριότητα. Το άλλο θέμα είναι τα επιδόματα που ονομάστηκαν “μη μισθολογικά ωφελήματα” στο νομοσχέδιο για τους εργαζομένους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Οι θεσμοί θεωρούν ότι αποτελούν έμμεση αύξηση μισθού μέσω των επιδομάτων για έξοδα κίνησης και υπερωρίες. Το τρίτο ζήτημα είναι η αργή πρόοδος και οι αρρυθμίες σε σχέση με τη αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο. Το πακέτο αυτών των θεμάτων μπαίνει κάτω από το γενικό τίτλο “αποπολιτικοποίηση” στο Δημόσιο, που αποτελεί μία από τις βασικές δεσμεύσεις του μνημονίου.

Εργασιακά

Αντιδράσεις συναντούν η μείωση του πέναλτι από 45% σε 30% για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το Δημόσιο, καθώς και οι διατάξεις για την αναγνώριση των πλασματικών ετών στους αγρότες. Αναφορικά με την πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, για τις ρυθμίσεις που βοηθούν τους εργαζομένους να αναζητήσουν δικαστικά οφειλόμενους μισθούς, οι θεσμοί αντιπροτείνουν έναν εξωδικαστικό μηχανισμό και όχι δικαστήρια.

Φορολογία

Το βασικό θέμα είναι η μείωση του συντελεστή για τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και τις συσκευασμένες ζωοτροφές από το 24% στο 13% που ήδη ισχύει απο την 1η Ιουλίου. Το έτερο ζήτημα είναι κατά τις πληροφορίες η πλήρης απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης κατά την αγορά ή ανταλλαγή γεωργικών ή κτηνοτροφικών εκτάσεων μαζί με τις εγκταστάσεις που εξυπηρετούν την εκμετάλλευσή τους.

Διαχείριση εσόδων

Πέρα από τη υστέρηση στον φόρο εισοδήματος οι θεσμοί, σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, φαίνεται να έχουν εκφράσει ανησυχία για τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ευελιξία της ΑΑΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό παρακολουθούν στενά το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Οικονομικών για το λεγόμενο “νέο ΣΔΟΕ”, ένα όργανο με προϊστάμενο τον υπουργό Δικαιοσύνης (αρμόδιο για θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς), το οποίο διενεργεί ελέγχους κατά παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων. Οι αστερίσκοι δεν αφορούν αυτή καθαυτή τη σύσταση του νέου οργάνου αλλά το πώς δεν θα επηρεάζει την ελευθερία κινήσεων της ΑΑΔΕ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα