Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες φέρνουν το «φακέλωμα» όλων των επιβατών

fqcwfcfΌπως ήταν αναμενόμενο, οι βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες πυροδότησαν συζητήσεις για την ασφάλεια και τον τρόπο που οι κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να λειτουργούν από εδώ και στο εξής,προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοιες πράξεις.

Δυστυχώς φυσικά αυτές οι συζητήσεις,πόσο μάλλον η εφαρμογή τους,περνούν μόνο μέσα από τον έλεγχο και ίσως τον περιορισμό ατομικών ελευθεριών,δίχως παράλληλα να η πρόθεση να γίνει συζήτηση για τον τρόπο αντιμετώπισης  των πράξεων-θρησκευτικής βίας μέσω μιας πραγματικής και ουσιαστικής εύρεσης των αιτιών που τις προκαλούν.

Έτσι,κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης των 28 υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ,εκφράστηκε η  ανάγκη να υιοθετηθεί η οδηγία για τη δημιουργία ενός αρχείου με τα προσωπικά δεδομένα όλων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών (PNR) εντός του Απριλίου και να εφαρμοστεί κατεπειγόντως.

Επιπλέον, ζητούν την ταχεία ολοκλήρωση της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε ό,τι αφορά τους συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα του Σένγκεν, τον έλεγχο κατοχής οπλοπολυβόλων, την επέκταση του Συστήματος Ευρωπαϊκού Ποινικού Μητρώου (ECRIS) στους υπηκόους τρίτων χωρών, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, την καταπολέμηση της απάτης εγγράφων, την πλήρη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ για τις πρόδρομες ουσίες εκρηκτικών υλών και την περαιτέρω συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και των χωρών της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης, Κόεν Γκενς υπογράμμισε την ανάγκη συντονισμού των συστημάτων πληροφοριών, όπως π.χ. το σύστημα Σένγκεν και η βάση δεδομένων της Interpol. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να ανταλλάσσονται πληροφορίες μεταξύ των δικαστικών αρχών των κρατών-μελών και των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η Επιτροπή έχει λάβει πολλές πρωτοβουλίες στο θέμα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, όμως υπάρχει έλλειψη πολιτικής βούλησης, εμπιστοσύνης και συντονισμού.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ανταλλαγή πληροφοριών και να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν μετά τις προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις. Ως προς την ανταλλαγή πληροφοριών, ανέφερε ότι έχει τεθεί σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας στην Europol και έχουν εξασφαλισθεί πρόσθετοι πόροι για αυτό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα