Οι επαφές του Νίκου Κοτζιά στη Νέα Υόρκη

Greek Foreign Minister Nikos Kotzias, third right, speaks with, from left, Slovenian Foreign Minister Karl Erjavec, Dutch Foreign Minister Bert Koenders, Belgian Foreign Minister Didier Reynders, Finnish Foreign Minister Erkki Tuomioja and French Secretary of State for Foreign Affairs Harlem Desir during a meeting of EU foreign ministers at the EU Council building in Brussels on Thursday, Jan. 29, 2015. EU foreign ministers hold an extraordinary meeting on Thursday to discuss the latest fighting in Ukraine and possible further sanctions against Russia. (AP Photo/Virginia Mayo)

Συνάντηση Κοτζιά-Λαβρόφ:

Tα βασικά θέματα συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ήταν  το Συριακό, οι προοπτικές συνεργασίας και οι στόχοι που υπάρχουν σε αυτό, η κατάσταση στην Ουκρανία,καθώς  και η ευρύτερη ελληνο-ρωσική συνεργασία.

Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας,ο Νίκος  Κοτζιάς, σε δήλωσή του στην ΕΡΤ τόνισε τη σημασία των διμερών συναντήσεων που είχε αυτές τις μέρες στη Νέα Υόρκη. “Η Γενική Συνέλευση” είπε “είναι πάρα πολύ σημαντική τόσο για τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, όσο και για τις διμερείς και στο πλαίσιο αυτό είδαμε και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Το 2016 είναι το Έτος Ελληνο-ρωσικής φιλίας και συνεργασίας και τον κάλεσα να έρθει αυτό το έτος στην Αθήνα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τη συνεργασία μας”.

“Όπως είναι φυσιολογικό με τους Ρώσους σήμερα συζητήσαμε αναλυτικά το Συριακό, όπως το κάνουμε με όλους όσους συναντούμε. Σήμερα το πρωί είδαμε και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν επί του θέματος. Έχουμε συζητήσει και με τους Αμερικάνους, έχουμε συζητήσει δύο φορές με τους υπόλοιπους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρώπης, εδώ στη Ν. Υόρκη”, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

“Το Συριακό, λοιπόν” πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς “οι προοπτικές συνεργασίας και οι στόχοι που υπάρχουν σε αυτό. Κουβεντιάσαμε, επίσης, για την κατάσταση στην Ουκρανία και ασφαλώς για την ελληνο-ρωσική συνεργασία”.

Συνάντηση Κοτζιά-Βιντάρ Χέλγκεσεν:

Ο κ.Κοτζιάς συναντήθηκε και με τον Νορβηγό υπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), Βιντάρ Χέλγκεσεν ( Vidar Helgesen).

Κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη οι δύο άνδρες, συμφώνησαν να προωθήσουν την αξιοποίηση προγραμμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, καθώς και τη διεύρυνση των συνεργειών στην εκπαίδευση, μέσω της αξιοποίησης των εκπαιδευτικών ινστιτούτων που εδρεύουν στο Όσλο για διμερείς επαφές και ανταλλαγές.

Ο κ. Χέλγκεσεν ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Κοτζιά σχετικά με τη Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία που θα διοργανώσει, προσεχώς, η Νορβηγία, ενώ συζητήθηκαν οι δυνατότητες ενίσχυσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ της συνεργασίας των δύο χωρών, που είναι τα γεωγραφικά άκρα της Συμμαχίας, καθώς και το ζήτημα της χρηματοδότησης προγραμμάτων μετανάστευσης στο πλαίσιο του ΕΟΧ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα