Οι Επαναστάσεις δεν γίνονται με Εκλογές

 

Άρθρο του Θεόφιλου Βανδώρου

 

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών Εκλογών στη Γαλλία έχουν μια αρκετά μεγάλη απόκλιση (ξανά) από τις προβλέψεις των δημοσκοπικών μετρήσεων ακόμα και από τα EXIT POLLS.

Κυρίαρχη η πρωτοφανέρωτη Αποχή με 57% (ίσως και παραπάνω)…στον πρώτο γύρο ήδη ήταν 51% αλλά και πάλι δημιουργήθηκε ένα νέο ρεκόρ…

Μαζί με τη κατάρρευση των παραδοσιακών κομμάτων των Γκωλικών, Ρεπουμπλικανών και των Σοσιαλιστών ήρθε και η ήττα για το “Εθνικό Μέτωπο” της Μαρίν Λεπέν.

Η κυρία που διεκδίκησε τη Προεδρία της χώρας, με δυσκολία θα ηγηθεί μιάς άτυπης ομάδας 8 βουλευτών, αριθμός που δεν της επιτρέπει να δημιουργήσει μια ανεξάρτητη Κοινοβουλευτική ομάδα.

Αντίθετα ο Ζ.Λ. Μελανσόν και το κίνημα ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΓΑΛΛΙΑ με 19 βουλευτές θα συγκροτήσουν αυτόνομη κοινοβουλευτική ομάδα με όλες τις δυνατότητες και τα προνόμια που τους δίνει ο κανονισμός της Βουλής.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας με 11 βουλευτές κράτησε απλά τη δύναμή του στα γνωστά του “κάστρα”.

Η απόλυτη απογοήτευση στο στρατόπεδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος που με τη καταστροφική για το κόμμα πενταετία Ολάντ, με 34 εκπροσώπους (μένουν εκτός Βουλής γνωστά πρωτοκλασάτα στελέχη και των παρελθόντων κυβερνήσεων), οδηγείται σε συνέδριο και άμεση αλλαγή ηγεσίας.

Άλλωστε ο Ηγέτης Καμπαντελίς παραιτήθηκε στη διάρκεια των συνηθισμένων μετεκλογικών δηλώσεων. Είναι βέβαια και ακόμη 13 βουλευτές συνεργαζόμενοι ως αριστερά σχήματα με το ΣΚ, όμως δεν φαίνεται να επιθυμούν δημιουργία ανεξάρτητης ομάδας.

Η παραδοσιακή Δεξιά με 101 εκπροσώπους πέρασε το ψυχολογικό όριο των εκατό αλλά δε παύει να περνάει μιά τεράστια κρίση αντίστοιχη με εκείνη των Σοσιαλιστών.

Οι 17 βουλευτές της Κεντροδεξιάς της Ένωσης Δημοκρατών και Ανεξαρτήτων μετά βίας κατάφεραν να παραμείνουν ανεξάρτητοι και στη Βουλή.

Το κόμμα-Κίνηση του Προέδρου Μακρόν, “Η Γαλλία Προχωρά”, κατακτά 311 θέσεις στο Κοινοβούλιο ( οι περισσότεροι είναι νέοι χωρίς πολιτική εμπειρία), κατέχει όμως τη πλειοψηφία ξεπερνώντας τους 290 βουλευτές.
Παράλληλα το Κεντρώο κόμμα ΜODEM σημαίνει Κίνημα Δημοκρατών, εκπροσωπείται με 44 επίσης σχετικά νέους βουλευτές.

Μόνο 2 εκπρόσωποι για το Κόμμα της Ριζο-σπαστικής Αριστεράς
και 7 ανεξάρτητοι Δεξιοί,συμπληρώνουν τη βουλή μετά το τέλος του Δεύτερου Γύρου.

Για πρώτη φορά συμμετέχουν τόσες πολλές γυναίκες, 168 τον αριθμό, στη Βουλή της Γαλλίας.

( Μια παρατήρηση είναι πως τελικά ο αριθμός θα είναι απόλυτος δηλαδή 577 βουλευτές και 348 γερουσιαστές ) …

Μια άλλη πρωτιά των αποτελεσμάτων είναι πως έχασαν τις έδρες τους πολιτικοί που είχαν συμμετάσχει στις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας,μεταξύ των οποίων σχεδόν όλοι όσοι υπηρέτησαν ως Υπουργοί στις κυβερνήσεις του Ολάντ. Ο Εμμανουέλ Βάλς μάλλον εκλέγεται στο “κάστρο του” στο Ευρύ όπου όμως ασκήθηκε ένσταση από την αντίπαλο του που ανήκει στο Κίνημα των ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ.

Μια σαρωτικη νίκη για το κίνημα του “Μακρονισμού” (chic) που όμως με όλες τις συντονισμένες μεθοδεύσεις των
συστημικών ΜΜΕ… δεν κέρδισε τις περίφημες 460 θέσεις στο Κοινοβούλιο που προέβλεπαν οι δημοσκοπικές μετρήσεις …

Το ξεκίνημα ενός νέου ριζοσπαστικού μετώπου (ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΓΑΛΛΙΑ) με τον Ζάν Λούκ Μελανσόν που αν κι εμφανίστηκε για πρώτη φορά κατάφερε σε ένα μιντιακό περιβάλλον εχθρικό, να εκπροσωπηθεί με ανεξάρτητη παρουσία στη Βουλή.

Πάνω από όλα όμως το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών στη Γαλλία δεν είναι η καταβαράθρωση των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας αλλά η τεράστια Αποχή.

Το πρωτόγνωρο 57% που ίσως να είναι και ακόμα μεγαλύτερο, αποδεικνύει την απόλυτη αποτυχία και το ξεχαρβάλωμα της Αντιπροσώπευσης στην Αστική Δημοκρατία και μάλιστα σε μια χώρα που ιστορικά έχει πρωτοτυπήσει στο τομέα των κοινωνικών και δημοκρατικών επιτεύξεων.

Τελικά όλα τα παραπάνω θυμίζουν μια κουβέντα κάποιων παλιών αγωνιστών πως :
“Η Επανάσταση δε Γίνεται με Εκλογές”

Ένα Ευρύ Λαϊκό Μέτωπο όμως μπορεί να
ξεκινήσει από ένα κίνημα με οριζόντια οργάνωση και απήχηση στη Νεολαία …

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα