Οι ελπίδες και τα άγχη για την τρίτη αξιολόγηση

Προς το τέλος Οκτωβρίου τοποθετούν στην κυβέρνηση την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα. Κύκλοι του υπουργείου οικονομικών εκτιμούν ότι οι ελεγκτές θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΔΝΤ, για το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αν και η πλευρά των Ευρωπαίων διαβεβαιώνει ότι υπάρχει συμφωνία προκειμένου η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2017.

Στο μεταξύ έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις εξ αποστάσεως μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με τον καθορισμό της ατζέντας, τα επί μέρους θέματα που θα περιέχει, αλλά και τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα αναδυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο υπολογίζεται ότι τα γενικά πλαίσια της διαπραγμάτευσης, ο ακριβής χρόνος έναρξης, όπως και ο προβλεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν θα οριστικοποιηθούν πριν από το τέλος της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου.

Πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν συναντηθεί στις 9 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο για τη σύνοδο του Eurogroup, με το ελληνικό ζήτημα να απουσιάζει μεν από την επίσημη ατζέντα της συνάντησης γεγονός όμως που δεν αποκλείει μια συζήτηση για το ζήτημα της αξιολόγησης στο περιθώριο της συνόδου.

Η επίπονη πορεία

Μέχρι την ημερομηνία αυτή οι επικεφαλής των δανειστών και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού το οποίο έχει συνταχθεί χωρίς να έχουν γίνει επίσημες συνεννοήσεις με τους ελεγκτές και χωρίς να είναι γνωστή η πορεία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων πληρωμών, της οποίας ωστόσο τα πλήρη στοιχεία αναμένεται να διαθέτει έως τότε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ώστε με βάση αυτά να διεκδικήσει να λάβει το «πράσινο» φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 800εκατ ευρώ.

Αν και δεν αναμένεται οριστική απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης στο Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου, αλλά στο EuroWorking Group της 23ης Οκτωβρίου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα θέλει να δείξει έγκαιρα  ότι με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου και την επιτάχυνση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου, ανατράπηκε η αρνητική εικόνα του Αυγούστου.

Η στάση του ΔΝΤ

Άγνωστη παραμένει  μέχρι στιγμής η στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση. Αν και προς το παρόν φαίνεται να υποχώρησε στο θέμα των κεφαλαιακών ελέγχων των τραπεζών, η θέση του σχετικά με το δημοσιονομικό κενό το 2018 παραμένει αμετάβλητη. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, για το 2017 υπάρχει προσέγγιση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, αν και οι δανειστές και κυρίως το ΔΝΤ επιμένουν ότι το 2018 αρχίζει με απόκλιση τουλάχιστον 580 εκατ ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η απόκλιση θα καλυφθεί χωρίς νέα μέτρα, καθώς σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2017 θα κλείσει με υπερκάλυψη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ το 2018 θα επιτευχθεί κανονικά ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα