Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη έριξαν τις ευρωαγορές

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ευρωπαϊκοί δείκτες σήμερα Τρίτη εν μέσω ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας μετά και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΔΝΤ και την Κίνα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,39%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραψε πτώση 0,39% στις 11.092,44 μονάδες, o δείκτης του Λονδίνου υποχώρησε κατά 1,02% στις 6.899,25 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 0,42% στις 4.847,53 μονάδες.

Στον ευρωπαϊκό νότο ο ισπανικός δείκτης ΙBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,25% και ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,97%.

Το ΔΝΤ μείωσε τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη χτες Δευτέρα, προειδοποιώντας ότι η οικονομική δυναμική που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια επιβραδύνεται.

Το Ταμείο προβλέπει τώρα ρυθμό ανάπτυξης 3,5% παγκοσμίως για το 2019 και 3,6% για το 2020. Τα ποσοστά αυτά είναι 0,2% και 0,1% χαμηλότερα από τις τελευταίες του προβλέψεις τον Οκτώβριο και αποτελούν τη δεύτερη αναθεώρηση προς τα κάτω σε τρεις μήνες.

Οι πιθανοί παράγοντες επιδείνωσης επίσης περιλαμβάνουν ένα “άτακτο” Brexit χωρίς συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο και μια βαθύτερη από την προβλεπόμενη επιβράδυνση στην Κίνα.

Η Κίνα επίσης ανακοίνωσε χτες Δευτέρα ότι το ΑΕΠ της μεγεθύνθηκε κατά 6,6% το 2018, δηλαδή με τον βραδύτερος ρυθμός από το 1990, γεγονός που, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, οδήγησε σε πτώση τα ασιατικά χρηματιστήρια.

Στη Βρετανία η Τερέζα Μέι συνεχίζει να προσπαθεί να σώσει το σχέδιο της για το Brexit, υποσχόμενη χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι “πιο ευέλικτη”. Είπε ότι θα επιδιώξει περαιτέρω παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα των συνόρων της βρετανικής Βόρειας Ιρλανδίας με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, το οποίο έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχο όσον αφορά την αποδοχή ή μη εκ μέρους των Βρετανών βουλευτών της συμφωνίας αποχώρησης της χώρας τους από την ΕΕ.

Σήμερα οι μετοχές της UBS υποχώρησαν 3,17% καθώς τα κέρδη που ανακοίνωσε δεν ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 696 εκατ. δολαρίων για το τρίμηνο, σε σχέση με τις ζημιές των 2,42 δισ. δολαρίων πριν από ένα χρόνο, όταν είχε αναλάβει χρεώσεις 3 δισ. δολαρίων για την αναδιάρθρωση του αμερικανικού φορολογικού συστήματος. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 3,3% στα 6,97 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι η τράπεζα θα ανακοίνωνε κέρδη για την περίοδο 729 εκατ. δολαρίων.

Η μετοχή της ΙG Group επίσης υποχώρησε κατά 8,5% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι τα έσοδα α΄ εξαμήνου υποχώρησαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μετά από την εισαγωγή των νέων ευρωπαϊκών κανονισμών στις πλατφόρμες trading λιανικής. Η εταιρεία τόνισε πως τα καθαρά έσοδα από trading διαμορφώθηκαν στις 251 εκατ. στερλίνες (323 εκατ. δολάρια) για το εξάμηνο μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, χαμηλότερα 6% σε σχέση με το πρώτο μισό του έτους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα