Οι δηλώσεις των πρωθυπουργών Αλέξη Τσίπρα και Μπερνάρ Καζνέβ στο Μέγαρο Μαξίμου

Τους στενούς δεσμούς Ελλάδας-Γαλλίας και τις σχέσεις αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, επιβεβαίωσαν Αλέξης Τσίπρας και Μπερνάρ Καζνέβ, κατά την έναρξη της κατ’ ιδίαν συνάντησης τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Οι σχέσεις Ελλάδας-Γαλλίας είναι ακόμα πιο ισχυρές γιατί δοκιμάστηκαν σε δύσκολες στιγμές της χώρας μας και της Ευρώπης, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις τους με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μπερνάρ Καζνέβ.

Η στήριξη και το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα ήταν ουσιαστικό, η Γαλλία στήριξε ενεργά και ουσιαστικά την Ελλάδα τηρώντας μια παράδοση πολύ στενών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς μας, αλλά ταυτόχρονα τηρώντας και μια φιλοευρωπαϊκή στάση και πολιτική, υπογράμμισε.

Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι θέτουμε ως σημαντική προτεραιότητα την κοινωνική Ευρώπη, γιατί χωρίς αυτή το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση. «Θέλουμε ισχυρό και δεσμευτικό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων”» είπε και σημείωσε ότι από αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι στη χώρα που εφαρμόστηκε η πιο ισχυρή λιτότητα, ξεκινάει η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής.

Είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Καζνέβ ότι το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, έχουμε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες, και υπογράμμισε ότι έχουμε ιστορικό χρέος, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει ευθύνη, έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε την Ευρώπη να διαβεί τον Ρουβίκωνα της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες που δίνουν δυναμική και λαϊκή υποστήριξη σε μια αντιευρωπαϊκή ρητορική και να ξαναμιλήσουμε για τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ και του οράματος της Ευρώπης από τις οποίες έχουμε απομακρυνθεί, υπογράμμισε.

Πρόκειται για μια επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού στην Αθήνα που, όπως σημείωσε ο ίδιος, τελεί υπό την αιγίδα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της εμπιστοσύνης, και που, όπως τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα.

Η στήριξη της Γαλλίας στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η χώρα μας υπήρξε ανεκτίμητη, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση και αυτό θα σηματοδοτήσει τη δυνατότητα της να παίξει ένα πιο ουσιαστικό ρόλο στην Ευρωζώνη, όχι μόνο ως παράγοντας σταθερότητας, αλλά και ως μια χώρα με πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις και μια ισχυρή παρουσία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο.

Ο Μπερνάν Καζνέβ, από την πλευρά του, επανέλαβε την εμπιστοσύνη της Γαλλίας για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι «τα αποτελέσματα άλλωστε το επιβεβαιώνουν, είναι εντυπωσιακά, θεαματικά».

Ειδικότερα, κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζοντας τον Μπερνάρ Καζνέβ επισήμανε ότι είναι η τρίτη σημαντική επίσκεψη στην Αθήνα μέσα σε ενάμιση χρόνο από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης, κάτι που «σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η στήριξη της Γαλλίας στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, τόσο για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη όσο και για μια έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας, αλλά και η στήριξη στο προσφυγικό, υπήρξε για την Ελλάδα ανεκτίμητη».

Ανέφερε ότι «οι χώρες μας διατηρούν βαθιές και ιστορικές ρίζες και δεσμούς» και εξέφρασε την πίστη του ότι «η ελληνογαλλική συνεργασία μπορεί να περάσει σε ένα στάδιο πολύ πιο ουσιαστικό, καθότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από αυτή την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «η έξοδος από την κρίση θα σηματοδοτήσει τη δυνατότητα να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στην Ευρωζώνη και όχι μόνο ως παράγοντας σταθερότητας, αλλά και ως μια χώρα με πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις και μια ισχυρή παρουσία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο». Προανήγγειλε, επίσης, ότι στη συζήτηση που ακολουθεί «έχουμε να πούμε πολλά και ουσιαστικά».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογο του για τη θερμή υποδοχή και τη δυνατότητα να θίξουν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. «Πρόκειται για μια επίσκεψη που τελεί υπό την αιγίδα της φιλίας, της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης» τόνισε ο κ. Καζνέβ.

Εξέφρασε τη «μεγάλη αλληλεγγύη» της Γαλλίας στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά και την εμπιστοσύνη που νιώθει η Γαλλία «για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας».

«Και τα αποτελέσματα άλλωστε το επιβεβαιώνουν» υπογράμμισε, για να σχολιάσει πως είναι «είναι εντυπωσιακά, θεαματικά». Πρόσθεσε, επίσης, πως «μπορούν βεβαίως να ενισχυθούν, βασιζόμενοι στην αποφασιστικότητα άλλωστε της Γαλλίας για να ενισχύουν τα ήδη επιτευχθέντα αποτελέσματα».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κοινή βούληση για υπέρβαση της κρίσης που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα η ζώνη του ευρώ και αυτό σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Επίσης, αναφέρθηκε στη βούληση για υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης, που, όπως είπε, μας οδήγησε να δράσουμε από κοινού κατά αποτελεσματικό τρόπο τους τελευταίους μήνες, ως προς τα θέματα ασύλου και των δυσμενών συνθηκών που βιώνουν οι πρόσφυγες.

Ο κ. Καζνέβ ενημέρωσε ότι επισκέφθηκε νωρίτερα «έναν χώρο που προετοιμάζεται για μετεγκατάσταση των προσφύγων που θα έρθουν στη χώρα μας» και ότι είχε την ευκαιρία να επαναβεβαιώσει στον φίλο του Γιάννη Μουζάλα την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη διαχείριση του ζητήματος αυτού.
Μπ. Καζνέβ: Το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου καθόρισε ένα πολιτικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, δήλωσε τα εξής:

«Θέλω να καλωσορίσω στην Αθήνα, την τρίτη σημαντική επίσκεψη που έχουμε μέσα σε ενάμιση χρόνο από την πλευρά της γαλλικής κυβέρνησης, την παρουσία του Προέδρου Ολάντ τον Οκτώβρη του 2015, του προκατόχου σας πέρυσι, αλλά και η δική σας σήμερα σηματοδοτεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα.

Πρέπει να ομολογήσω και να επισημάνω ότι η στήριξη της Γαλλίας στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, τόσο για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη όσο και για μία έντιμη συμφωνία με τους εταίρους μας, αλλά και η στήριξη στο Προσφυγικό υπήρξε για την Ελλάδα ανεκτίμητη.

Οι χώρες μας διατηρούν βαθιές και ιστορικές ρίζες και δεσμούς. Πιστεύω, λοιπόν, ότι η ελληνογαλλική συνεργασία μπορεί να περάσει σε ένα στάδιο πολύ πιο ουσιαστικό και ότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από αυτή την κρίση. Η έξοδος από την κρίση θα σηματοδοτήσει τη δυνατότητα να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο στην Ευρωζώνη, όχι μόνο ως παράγοντας σταθερότητας, αλλά ως μία χώρα με πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις για μια πολύ ισχυρή παρουσία στον ευρύτερο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο.

Έχουμε να πούμε πολλά και ουσιαστικά και σας ευχαριστώ για την επίσκεψή σας».

Από την πλευρά του ο Γάλλος Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Κύριε Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή τη θερμή υποδοχή. Να σας ευχαριστήσω επίσης για τη δυνατότητα που μας δίνεται σήμερα στην Αθήνα να θίξουμε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων τα σημαντικότερα έχουν ευρωπαϊκή διάσταση.

Θα ήθελα να αναφερθώ στη βούλησή μας να υπερβούμε την κρίση που αντιμετώπισε το τελευταίο διάστημα η ζώνη του ευρώ και αυτό σε πνεύμα εμπιστοσύνης. Να υπερβούμε επίσης την κρίση που μας οδήγησε να δράσουμε από κοινού κατά τρόπο αποτελεσματικό τους τελευταίους μήνες, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το θέμα του προβλήματος στις χώρες μας που σχετίζεται με το άσυλο, αλλά και το πρόβλημα των προσφύγων, τις δυσμενείς συνθήκες τις οποίες βιώνουν.

Θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη αλληλεγγύη της Γαλλίας έναντι της Ελλάδας, αλλά και του ελληνικού λαού. Να αναφερθώ στην εμπιστοσύνη που νιώθουμε για τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας της Ελλάδας και τα αποτελέσματα, άλλωστε, το επιβεβαιώνουν, είναι εντυπωσιακά, θεαματικά. Μπορούν, βεβαίως, να εμβαθυνθούν, να ενισχυθούν, βασιζόμενοι στην αποφασιστικότητα της Γαλλίας για να ενισχύσουν τα ήδη επιτευχθέντα αποτελέσματα.

Επισκέφθηκα έναν χώρο όπου προετοιμάζεται η μετεγκατάσταση των προσφύγων που θα έρθουν στη χώρα μας και είχα την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω στον φίλο μου Γιάννη Μουζάλα την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη διαχείριση του ζητήματος αυτού.

Πρόκειται, λοιπόν, για μία επίσκεψη η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα της φιλίας, της εμπιστοσύνης και της αλληλεγγύης».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα