Οι δανειστές τινάζουν στον αέρα την διαπραγμάτευση

Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια σύγκλισης Ελλάδας και θεσμών για την τελική συμφωνία, έχει συνάντηση  με Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ, λίγες μόνο ώρες πριν από το νέο, κρίσιμο Eurogroup.

Είχε προηγηθεί η εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόβαλλε ενστάσεις στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης .

Οι πιστωτές, όπως διέρρευσε,  πρότειναν δεκαεπτά νέα μέτρα φωτιά, εκ των οποίων τα οκτώ  αφορούν τα δημοσιονομικά,ενώ τα υπόλοιπα τις συντάξεις.

Η πρόταση των δανειστών δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ,πιθανώς σκόπιμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαρρέουν ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν θα διαπραγματευτούν με την Ελλάδα στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και επιθυμούν η Αθήνα να καταλήξει σε συμφωνία σήμερα, ακόμα και αν αυτό απαιτεί ολονυκτία .

C9E65B94D949AB57A9E5C932ED3ADD13

Την ίδια στιγμή, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κλας Κνοτ δήλωσε ότι οι ελληνικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται πλέον στα χέρια των πολιτικών, υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν λειτουργικές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος τραπεζίτης. Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, εξήγησε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ολοκληρωθεί κανονικά. «Οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία έχουν μειωθεί, ωστόσο είναι νωρίς ακόμα να χαρακτηρίσουμε την ποσοτική χαλάρωση επιτυχημένη» κατέληξε ο κ. Κνοτ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, δήλωσε ότι το Eurogroup θα εξετάσει και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

«Το ελληνικό χρέος δεν είναι ταμπού, αλλά δεν αποτελεί και άμεση προτεραιότητα» εξήγησε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας , τονίζοντας ότι θα βρεθεί στην ατζέντα του αποψινού Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 8 ώρα Ελλάδας.

euro-commission-puzzle2

 

Οι προτάσεις των δανειστών :

Στα δημοσιονομικά

-Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

-100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

-Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

-Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

-Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

-Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

-Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

-Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

-Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

–Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

-Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

-Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

-Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

-Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

-Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα