Οι γυναίκες οδηγούν πλέον νόμιμα στη Σαουδική Αραβία

Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας πλέον μπορούν να οδηγούν αυτοκίνητα στους δρόμους της χώρας, καθώς μετά από δεκαετίες καταργήθηκε ο σχετικός περιορισμός. Η εξέλιξη εντάσσεται στις προσπάθειες του διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για εκσυγχρονισμό και αναμόρφωση της κοινωνίας του βασιλείου.

Όπως αναφέρει ο Guardian, σήμερα από τα ξημερώματα όπου και άρθηκε η απαγόρευση, πολλές γυναίκες οδηγοί έκαναν την εμφάνιση τους στους δρόμους. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δίπλα τους, στη θέση του συνοδηγού κάθισαν άνδρες συγγενείς τους για να υποδηλώσουν με αυτόν τον τρόπο την συμπαράσταση τους.

Πάντως η αλλαγή δεν ήρθε χωρίς να έχουν προηγηθεί αρκετές συλλήψεις ακτιβιστριών οι οποίες ζητούσαν την άρση της απαγόρευσης. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της  28χρονης Loujain al-Hathlou, η οποία το 2014 φυλακίστηκε για 70 ημέρες, καθώς αποπειράθηκε να περάσει οδηγώντας από τα ΗΑΕ στη Σαουδική Αραβία.

Από την πλευρά του, ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας Αλ Γουαλίντ Μπιν Ταλάλ χαρακτήρισε την εξέλιξη ως “ένα μεγάλο επίτευγμα”, συμπληρώνοντας ότι “τώρα οι γυναίκες έχουν την ελευθερία τους”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα