Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επηρεάζουν το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το χρηματιστήριο Αθηνών, κινείται σήμερα με απώλειες καθώς επηρεάζεται από το αρνητικό ευρωπαϊκό κλίμα, το οποίο τροφοδοτείται από τις ανησυχίες γύρω από τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Βόρεια Κορέα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,64% στις 833,09 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,82% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.182,38 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,50% στις 1.069,89 μονάδες.

Αν και το ΧΑ τις προηγούμενες ημέρες είχε καταφέρει να αποκοπεί από τις ευρωπαϊκές επιρροές που δέχτηκε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, σήμερα οι διεθνείς γεωπολιτικές ανησυχίες δεν το αφήνουν ανεπηρέαστο, οδηγώντας πολλά χαρτοφυλάκια σε πωλήσεις.

Οι ευρωπαϊκές αγορές βαδίζουν στα χνάρια της Ασίας, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να καταγράφουν σημαντικές απώλειες, καθώς η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Βόρεια Κορέα αναζωπύρωσε τις παγκόσμιες ανησυχίες για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο πανευρωπαϊκός European Stoxx 600 υποχωρεί κατά σχεδόν 1%, ενώ ο Euro Stoxx 50 σημειώνει απώλειες της τάξης του 1,05%.

Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για τη διαχείριση του χρέους έχουν περικόπηκαν απότομα σήμερα, καθώς ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει με την εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, προσθέτοντας ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν προβλέπεται “επί του παρόντος”.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Mannheimer Morgen αν μπορεί να φανταστεί μια μερική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απάντησε: “Για την ώρα δεν βρίσκεται στην ατζέντα καθόλου”. Το να ξεκινήσει μια συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα έστελνε λάθος μήνυμα στην Αθήνα σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία πηγαίνει καλύτερα και ανακάμπτει, πρόσθεσε.

“Η χώρα δεν χρειάζεται μείωση του χρέους της τώρα, αλλά θα πρέπει να εξακολουθήσει να εργάζεται για την ανταγωνιστικότητά της”, σημείωσε ο Γερμανός υπουργός και επισήμανε ότι το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα για τα επόμενα 10-15 χρόνια είναι ήδη σχετικά χαμηλό.

Στο ταμπλό τώρα, η Attica Bank σημειώνει απώλειες 2,04%, με τις Εθνική, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Ελλάκτωρ και Folli Follie να καταγράφουν πτώση που ξεπερνά το 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Λάμδα, ΔΕΗ, Jumbo, ΕΕΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Σαράντης.

Στον αντίποδα, η Motor Oil, η οποία χτες ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, σημειώνει κέρδη 0,80%, με τις Φουρλής και Τιτάν να συμπληρώνουν την “τριάδα” του FTSE 25 σε θετικά εδάφη. Χωρίς μεταβολή οι ΕΧΑΕ, Aegean, Grivalia και Βιοχαλκο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα