Οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής-Όλες οι δηλώσεις

EU_AAΜετά από επτάωρη μαραθώνια σύσκεψη  των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι βρέθηκε ένα κοινός τόπος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος,παρότι χώρες όπως  η Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν εκφράσει την διαφοροποίηση τους ως προς τον τρόπο χειρισμού της προσφυγικής κρίσης.

“Το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ευρώπη” δήλωσε μετά την λήξη της Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ν. Τουσκ ενώ τόνισε “ότι ξεκίνησε και η συζήτηση για μια κοινή ευρωπαϊκή διαχείριση των συνόρων το οποίο είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα”.

Το μεγαλύτερο  προσφυγικό θέμα στην Ευρώπη μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο,αναμένεται να συζητηθεί εκ νέου στη νέα Σύνοδο Κορυφής σε τρεις εβδομάδες.Εκεί αναμένεται,μεταξύ άλλων, να συζητηθεί αναλυτικά η στάση της Ελλάδας όσον αφορά την  συνθήκη του Δουβλίνου για την μετανάστευση, τα θέματα παροχής ασύλου, την υλικοτεχνική υποστήριξη των προσφύγων και τις συνθήκες διαβίωσης τους που δεν συμβαδίζουν με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως, πολλοί υποστηρίζουν ότι για ακόμα μια φορά, η Ευρώπη στέκεται διστακτικά και πιθανόν συντηρητικά απέναντι σε ζητήματα που απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές δράσεις.Κρίνουν,μάλιστα,ότι η χθεσινή Σύνοδος δεν αποφάσισε τίποτα συγκεκριμένο,παρά μόνο τη μετεγκατάσταση μόλις 120.000 προσφύγων (από το μισό εκατ. που ήδη έχουν φτάσει στην Ευρώπη) σε κράτη-μέλη, καθώς και να συνεχιστούν οι συνεννοήσεις με την Τουρκία, να ενισχυθεί ο ΟΗΕ με 1 δισ. ευρώ και να προστατευθούν τα «εξωτερικά σύνορα» της Ε.Ε.

Οι αποφάσεις της Συνόδου αναλυτικά:

Επιβεβαιώνουν οι «28» την τήρηση τόσο της Σένγκεν όσο και του Δουβλίνου.

Η συνεδρίαση έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης. «Τα μέτρα που αποφασίσαμε δεν θα τερματίσουν την κρίση, αλλά είναι τα απαραίτητα βήματα στη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε μετά τη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ ανέφερε ότι η σύνοδος κορυφής διεξήχθη σε «εξαιρετικό» κλίμα και πως ήταν λιγότερο τεταμένη από ό,τι προβλεπόταν.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων των «28» βρίσκεται η ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα με επιπλέον πόρους για την Frontex, EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και Europol με προσωπικό και μέσα από τα κράτη-μέλη.

Οι ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν επίσης σε άμεση σύσταση δημιουργίας κέντρων ταυτοποίησης, καταγραφής, και λήψης δαχτυλικών αποτυπωμάτων προσφύγων και μεταναστών -τα λεγόμενα hot spot– με παράλληλη διασφάλιση «μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης» το αργότερο μέχρι το Νοέμβριο.

Οι «28» αποφάσισαν επίσης την ενίσχυση με 1 δισ. ευρώ υπηρεσιών του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (Αρμοστεία, Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης κα) και ενίσχυση της υποστήριξης στον Λίβανο, την Ιορδανία την Τουρκία και τις υπόλοιπες χώρες που δέχονται πρόσφυγες από τη Συρία.

Η ΕΕ προσβλέπει ιδιαίτερα σε ενίσχυση του διαλόγου με την Τουρκία με στόχο «την ενίσχυση της συνεργασίας στην διαχείριση των προσφυγικών ροών», όπως αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν.

Αρκετές υπηρεσίες είχαν επισημάνει πως η Τουρκία πρέπει να θεωρηθεί το «κλειδί» ειδικά όσον αφορά το Αιγαίο και την (μη) τήρηση των συμφωνιών επαναπροώθησης. Σε αυτό το πλαίσιο, προαναγγέλθηκε συνάντηση της ηγεσίας της ΕΕ με τον Ρ.Τ.Ερντογάν στις 5 Οκτωβρίου.

Οι «28» αποφάσισαν επίσης υποστήριξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Όσον αφορά το προσφυγικό ρεύμα από την Αφρική, αποφασίστηκε η αύξηση της χρηματοδότησης του σχετικού Ταμείου με αυξημένη συνεισφορά των κρατών-μελών.

Για την αντιμετώπιση των αιτίων της προσφυγικής κρίσης η Σύνοδος υπογράμμισε την ανάγκη νέας προσπάθειας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για επίλυση της συριακής κρίσης αλλά και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβυή.

Πώς θα ανακατανεμηθούν οι 120.000 πρόσφυγες στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

anakat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δηλώσεις πρωθυπουργού μετά την Σύνοδο Κορυφής

Την ικανοποίησή του από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρώπη κατάλαβε έστω και αργά ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση» δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε  ότι η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική «κάθε κράτος-μέλος να βλέπει τα δικά του σύνορα» αλλά και ότι πρέπει να μπει στο επίκεντρο «ο άνθρωπος και μετά η οικονομία».

Σχετικά με τις χώρες που διαφοροποιήθηκαν, σημείωσε πως τελικά η απόφαση της Συνόδου επιβεβαιώνει το βήμα που έγινε χτες «για την μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων και την ενίσχυση των κρατών υποδοχής για τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων μέχρι τέλος Νοεμβρίου».

Παράλληλα, συνέχισε ο Α. Τσίπρας, μέχρι τέλος Νοεμβρίου πρέπει να ξεκινήσει και η διαδικασία της μετεγκαταστάσης και της επιστροφής. Όπως εξήγησε, αυτό είναι σημαντικό γιατί «εξασφαλίζει ότι δε θα γίνουν τα κράτη υποδοχής αποθήκες ψυχών».

Επίσης, ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό υπάρξει συνεννόηση με τις χώρες διέλευσης και κυρίως με την Τουρκία έτσι ώστε «να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες για να μη θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

«Να σταματήσει αυτή η εικόνα μιας Μεσογείου και ενός Αιγαίου, υγρού τάφου για πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών :

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν υπερασπίστηκε την επιλογή της κυβέρνησης του για το φράχτη και τόνισε πως εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να φυλάξει τα σύνορα της πρέπει να ζητήσει βοήθεια.

«Εάν ο φράχτης λειτουργήσει, μετά θα μπορούμε να ελέγχουμε τα φυσικά σύνορα και την μετανάστευση εντός της ζώνης Σένγκεν.Εάν δεν τους αρέσει ο φράχτης, μπορούμε να αφήσουμε τους μετανάστες να περάσουν στην Αυστρία και τη Γερμανία».

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μερκελ υπογράμμισε πως έγινε σημαντικό βήμα και συμφωνήθηκε να δημιουργηθούν στην Τουρκία τα κέντρα υποδοχής μέχρι τον Νοέμβριο όπου θα γίνεται η ταυτοποίηση, η επαναπροώθηση και η κατανομή των προσφύγων.

Θα πρέπει να υπάρξει σωστή κατανομή και θα προχωρήσουμε με κοινή ευθύνη είπε η κ. Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο Γάλλος πρόεδρος  Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει το δικαίωμα στους Σύρους πρόσφυγες που σήμερα ζουν στο έδαφός της να δουλεύουν, κάτι που σήμερα απαγορεύεται.

Τέλος η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσαν ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση για τη Συρία και η Ευρώπη να συνεργαστεί προς αυτό το σκοπό με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, αλλά και με το Ιράν, τη Ρωσία και τις χώρες του Κόλπου.

Δηλώσεις του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
 Στις δηλώσεις του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ευχαριστημένος για το πνεύμα υπό το οποίο τελικά διεξήχθη η άτυπη σύνοδος κορυφής. Τα σημαντικότερα σημεία της δήλωσής του ήταν:
  • Οι ηγέτες συμφώνησαν να ζητήσουν από τους Θεσμούς και τα κράτη να δράσουν άμεσα για να εφαρμοστεί η πρόταση της επιτροπής
  • Θα χρειαστούμε 100 επιπλέον εκατομμύρια για επείγουσα βοήθεια για τα κράτη που πλήττονται περισσότερο
  • Θα χρειαστούμε 600 επιπλέον εκατομμύρια για τις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών το 2016
  • 200 επιπλέον εκατομμύρια ευρώ για το πρόγραμμα σίτισης το 2015 και 300 εκατομμύρια για τα προγράμματα το 2016
  • Θα χρειαστούμε 1 δις ευρώ επιπλέον για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Τουρκία και 700 εκατομμύρια για την FYROM.

Δηλώσεις  Ντόναλτ Τούσκ

«Σήμερα οι αποφάσεις μας βασίστηκαν στα δεδομένα και όχι στα συναισθήματα» είπε στην αρχή της δήλωσής του. Τα σημαντικότερα σημεία είναι:

  • Περίπου 4 εκατομμύρια Σύριοι έχουν προσφύγει στις γειτονικές χώρες
  • Δυνητικά μπορεί να είναι εκατομμύρια αυτοί που θα προσπαθήσουν να περάσουν στην Ευρώπη
  • Εκτός από τους Σύριους υπάρχουν πρόσφυγες και από το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και αλλού (σ.σ.από όλες τις χώρες που «έσωσαν» οι δυτικοί την τελευταία δεκαετία δηλαδή).
  • Οι πρόσφυγες είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στην Ευρώπη και για αυτό πρέπει να διορθώσουμε την πολιτική των ανοικτών συνόρων
  • Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να βοηθήσουμε στο εξωτερικό τους πρόσφυγες
  • Αποφασίσαμε να αυξήσουμε την βοήθεια στο Λίβανο, την Ιορδανία, την Τουρκία και σε άλλες χώρες της περιοχής
  • Θα προσφερθεί αυξημένη βοήθεια με αντάλλαγμα μιας πιο στενής συνεργασίας
  • Τουλάχιστον επιπλέον 1 δις ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες στις περιοχές μέσω της Ύπατης Αρμοστείας
  • Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι το χάος που επικρατεί στα εξωτερικά μας σύνορα πρέπει να σταματήσει.
  • Θα πρέπει να γίνει σωστή διαχείριση και έλεγχος των εξωτερικών μας συνόρων. Αυτή είναι η δική μας ευθύνη.
  • Είναι άδικο να αναλάβει όλο το βάρος η Ιταλία ή η Ελλάδα για αυτό συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε με κάθε δυνατό τρόπο συμπεριλαμβανομένης της κοινής δράσης για τα κέντρα υποδοχής. Αυτό είναι σημαντικό επίτευγμα γιατί ο πριν μερικές εβδομάδες ο έλεγχος στα κέντρα υποδοχής ήταν αμφισβητήσιμος
  • Τα μέτρα που αποφασίσαμε σήμερα δεν θα δώσουν τέλος στην κρίση αλλά είναι απαραίτητα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση
  • Θα ξαναβρεθούμε στην σύνοδο κορυφής τον Οκτώβριο.
  • Τώρα ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον τρόπο που πορευόμασταν στο παρελθόν
  • Χωρίς να αλλάξουμε την σημερινή κατάσταση η συνθήκες Σέγκεν θα υπάρχει μόνο στη θεωρία

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα