Οι αποφάσεις της Συνόδου για το προσφυγικό

0,,18729503_303,00

Στην μαραθώνια άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών σχετικά με τη προσφυγική κρίση,αποφασίστηκε η «προφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης»,καθώς και ότι το 1 δισ. θα διατεθεί σε χώρες όπως η Τουρκία, ο Λίβανος και η Ιορδανία προκειμένου να συγκρατήσουν το κύμα των προσφύγων.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ικανοποιημένος και σημείωσε ότι «η Ευρώπη αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τη λογική το κάθε κράτος να βλέπει τα δικά του σύνορα»και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας «για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να μη μετατραπεί το Αιγαίο και η Μεσόγειος σε υγρό τάφο χιλιάδων προσφύγων»προσθέτοντας«Η Ευρώπη κατάλαβε έστω και αργά ότι το μεγάλο πρόβλημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό για το οποίο πρέπει να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση»

Παράλληλα, στη συνέντευξη που παραχώρησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ντ. Τουσκ αλλα και ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισαν ότι το αποτέλεσμα της συζήτησης ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο και εξέφρασαν την ικανοποιησή τους. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να στηρίξουν τις τρεις χώρες (Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία), που δέχονται το μεγάλο κύμα των προσφύγων, αλλα και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ που περιθάλπουν τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή. Χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί επίσης στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (ΠΓΔΜ, Σερβία).

Καταληκτικά,όσον αφορά  την Ελλάδα και την Ιταλία συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα είναι έτοιμα και θα λειτουργήσουν τα κέντρα καταγραφής προσφύγων στην Ελλάδα και την Ιταλία. Εκει θα γίνεται και το «φιλτράρισμα» μεταξύ των πολιτικών και των οικονομικών προσφύγων, οι τελευταίοι θα οδηγούνται πίσω στις χώρες τους, ενώ όσοι χαρακτηρίζονται πρόσφυγες θα διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση και τις αποφάσεις μετεγακατάστασης που λήφθηκαν. «Είμαι πεπεισμένος και εγώ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες ότι χωρίς έλεγχο των εξωτερικών συνόρων δεν έχουμε καμία τύχη ως ΕΕ», είπε ο Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας ότι απόψε ξεκίνησε και μια συζήτηση που θα συνεχιστεί σχετικά με την προώθηση μιας ενιαίας πολιτικής ελέγχου των εξωτερικών συνόρων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέματα που αφορά και την εθνική κυριαρχία και για το λόγο αυτό οι συζητήσεις, όπως είπε, θα γίνουν με προσοχή.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα