Οι αντιδράσεις των ελληνικών κομμάτων για το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλόγων

Τηλέφωνική επικοινωνία με τον νικητή των ολλανδικών εκλογών Μαρκ Ρούτε, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Ολλανδό πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για την εκλογική του επιτυχία.

Τα συγχαρητήριά του στον νικητή των ολλανδικών εκλογών Μάρκ Ρούτε έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα tweet, χρησιμοποιώντας τη νεοφιλελεύθερη ρητορική περί «λαϊκισμού» (γενικά και αόριστα) για να αναφερθεί στον ακροδεξιό Βίλντερς. «Συγχαρητήρια Μαρκ Ρούτε. Το 2017 θα είναι η χρονιά που ο λαϊκισμός θα ηττηθεί στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» έγραψε στο Twitter o πρόεδρος της ΝΔ.

Στον Κυρ. Μητσοτάκη απάντησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης:

«Η ανάδειξη της άκρας δεξιάς σε 2η δύναμη στην Ολλανδία δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Ελπιδοφόρα εξέλιξη η ενίσχυση της Πράσινης Αριστεράς«, σχολιάζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Νίκη για την Ευρώπη και για τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, το αποτελέσμα των ολλανδικών εκλογών. «Η ήττα του ακροδεξιού εθνολαϊκισμού σε όλη την Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα. Η ενδυνάμωση των προοδευτικών δυνάμεων αναγκαιότητα» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

ΚΚΕ: «Οι λαοί της Ευρώπης να επιλέξουν το δρόμο της δικής τους εξουσίας, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων»

«Τα λεγόμενα “ευρωσκεπτικιστικά” κόμματα δεν αποτελούν λύση στην αντιλαϊκή πολιτική που δυναμώνει σ’ όλη την ΕΕ, απ’ όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά θα συνεχιστεί κι απ’ τη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας. Είναι κόμματα που εκφράζουν τα συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, κέντρων του κατεστημένου, που ωφελούνται απ’ τις φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ και την ευρωζώνη κι επιζητούν μια άλλη εκδοχή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ με αφορμή τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ολλανδία.

«Οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να ξεφύγουν απ’ τη μέγγενη των κάλπικων διλημμάτων, επιλέγοντας το δρόμο της δικής τους εξουσίας, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Ποτάμι: Ένα καλό πρώτο βήμα

«Οι Ολλανδοί χθες έστειλαν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα σε αυτούς που πιστεύουν στην ενωμένη Ευρώπη. H ήττα της ακροδεξιάς ελπίζουμε να σηματοδοτεί την αντιστροφή του ευρωσκεπτικιστικού κύματος των τελευταίων χρόνων. Αυτό προσδοκούμε ότι θα δείξουν οι κάλπες και σε Γαλλία και Γερμανία. Η κατάσταση όμως δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς. Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να ξαναδούν τι πήγε λάθος τα προηγούμενα χρόνια και να προχωρήσουν με πιο αποφασιστικά βήματα στην κατεύθυνση της ενοποίησης. Η απάντηση στην περιχαράκωση που ζητούν οι κάθε είδους εξτρεμιστές, είναι η περισσότερη Ευρώπη.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα