Οι Έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν – Μπαράζ συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη!

Σύµφωνα µε πληροφορίες της «Νέας Σελίδας», το προηγούµενο διάστηµα «βαριά» επιχειρηµατικά ονόµατα, όπως οι κ.κ. Στασινόπουλος, Γιώτης, Μυτιληναίος, Κωνσταντακόπουλος, Κοπελούζος, Περιστέρης, Γερµανός, Δοµαζάκης, Σαββάκης, Λουφάκης, Χασάπης, Μπρουµίδης, Θέος, Μπάρλος, Μυλωνάς και Τρύφων, είχαν συναντήσεις µε τον υπουργό Οικονοµίας, Δηµήτρη Παπαδηµητρίου, τον αναπληρωτή υπουργό, Αλέξη Χαρίτση, τον υφυπουργό, Στέργιο Πιτσιόρλα, αλλά και άλλους υπουργούς.

Αυτή η «πληµµυρίδα» συναντήσεων αντικατοπτρίζει την έντονη κινητικότητα στο αναπτυξιακό πεδίο της οικονοµίας, όπως και τη βεβαιότητα της εγχώριας επιχειρηµατικότητας ότι δεν τίθεται θέµα πολιτικής αστάθειας και πως υπάρχει καθαρός πολιτικός διάδροµος διετίας, ενώ σηµαντικό ρόλο παίζουν και οι θετικές αναλύσεις και αναβαθµίσεις της οικονοµίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι στους επιχειρηµατικούς κύκλους εκδηλώνεται έντονη δυσφορία για τις συνεχείς αναφορές ηγετικών κύκλων της Νέας Δηµοκρατίας στην ανάγκη προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Χαρακτηριστική του κλίµατος που επικρατεί, και µε σαφείς αιχµές, είναι η δήλωση ανώτερου κυβερνητικού στελέχους, που είπε: «Δεν νοµίζω ότι έχουµε πια έχθρα µε κανέναν, εκτός από κάποιους επιχειρηµατίες που αρέσκονται στις κόντρες τύπου Ολυµπιακός – Παναθηναϊκός».

Ο ρόλος Παπαδηµητρίου

Το Μέγαρο Μαξίµου και προσωπικά ο πρωθυπουργός παρακολουθούν πολύ προσεκτικά την επιχειρηµατική κινητικότητα, µε κεντρικούς κυβερνητικούς παράγοντες να επαναλαµβάνουν διαρκώς τρεις ξεκάθαρες οδηγίες: «Τους συναντάµε όλους χωρίς να εµπλεκόµαστε στις εσωτερικές τους διενέξεις, εργαζόµαστε για να διοχετευτούν τα οφέλη αυτής της δραστηριοποίησης στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις και στους εργαζόµενους και υπερασπιζόµαστε θεσµικά την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονοµιάς».

Πρόσωπο-κλειδί σε αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης είναι ο Δηµήτρης Παπαδηµητρίου, ο οποίος έχει, σύµφωνα µε πληροφορίες, πραγµατοποιήσει πολλές συναντήσεις το τελευταίο διάστηµα. Με τον Μιχάλη Στασινόπουλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, µε τον οποίο φέρεται να έχει συζητήσει για τις προοπτικές αύξησης της παραγωγής αλουµινίου και χαλκού και για θέµατα κόστους ενέργειας.

Με τον Ιωάννη Γιώτη (επικεφαλής της «Γιώτης» και αντιπρόεδρο του ΣΕΒ και του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Τροφίµων) για το νεοσυσταθέν Κέντρο Ερευνας και Καινοτοµίας. Με τον Μανώλη Δοµαζάκη της Creta Farms για το ενδεχόµενο νέων επενδύσεων και αύξησης των εξαγωγών. Με τον Χάρη Μπρουµίδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο της Vodafone, για το επενδυτικό πρόγραµµα της εταιρείας, ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2020 – κυρίως για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών «µέχρι το σπίτι» αλλά και για τη δηµιουργία δικτύων νέας γενιάς σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και για αναβαθµίσεις προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και του δικτύου καταστηµάτων της.

Με τους Κυριάκο Λουφάκη και Παναγιώτη Χασάπη, πρόεδρο και αντιπρόεδρο αντίστοιχα του Συνδέσµου Βιοµηχανιών Βόρειας Ελλάδας, για ζητήµατα ρευστότητας µικροµεσαίων επιχειρήσεων. Με τους Θεόδωρο Τρύφωνα (πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Φαρµακοβιοµηχάνων) και Κλεοµένη Μπάρλο (πρόεδρο του ΣΕΒ Πελοποννήσου) για τις δυνατότητες εξαγωγής ελληνικών φαρµάκων στο Καζακστάν µετά την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από τις Αρχές της χώρας κατά την εκεί πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Οικονοµίας. Στη δηµοσιότητα ήρθε δε επίσηµο ραντεβού του υπουργού µε τον Κώστα Θέο, διευθυντή του Συµβουλίου Βιοµηχανιών για την Ανάπτυξη «Ελληνική Παραγωγή» – πρόκειται για σύνδεσµο βιοµηχανικών επιχειρήσεων.

Συναντήσεις µε Χαρίτση

Σηµαντικό ρόλο στις επαφές µε τους υποψήφιους εγχώριους επενδυτές παίζει, βέβαια, και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονοµίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος το τελευταίο διάστηµα φέρεται να έχει συναντηθεί για διάφορα επενδυτικά projects µε τον Ευάγγελο Μυτιληναίο, τον Δηµήτρη Κοπελούζο, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και τον Γεώργιο Μυλωνά της Alumil.

Για τον νεαρό αναπληρωτή υπουργό θα πρέπει να σηµειωθεί ότι διαχειρίζεται τα περισσότερα χρηµατοδοτικά εργαλεία που ελέγχει το κράτος -κάτι ιδιαίτερα κρίσιµο σε µια περίοδο κατά την οποία οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τεράστια προβλήµατα- αλλά και τον υποεκτιµηµένο τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα µας τοµέα της βιοµηχανίας, από κοινού µε τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Δηµήτρη Λιάκο.

Εκπρόσωποι της µεταποίησης λέγεται ότι έχουν εκφράσει την έκπληξή τους για το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ειδική οµάδα που ασχολείται µε τον τοµέα, αντιπαραβάλλοντας αυτό το ενδιαφέρον µε την απαξίωση της βιοµηχανικής παραγωγής από τις προηγούµενες κυβερνήσεις.

Ποιους είδε ο Πιτσιόρλας

Την ίδια ώρα, µε τους Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο, Δηµήτρη Κοπελούζο και Γιώργο Περιστέρη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει επαφές και ο Στέργιος Πιτσιόρλας προκειµένου να επιλυθούν ζητήµατα που ανακύπτουν σε εν εξελίξει ή εξαγγελµένες επενδύσεις τους. Εξάλλου, ο υφυπουργός Οικονοµίας αρκετές φορές αναλαµβάνει να λανσάρει επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει αυτή την περίοδο η χώρα µας. Πάντως, δεν είναι µόνο η τριάδα του αρµόδιου υπουργείου που προχωρά σε τέτοιες συναντήσεις. Για παράδειγµα, πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας, µε αυξηµένες αρµοδιότητες σε θέµατα επενδύσεων, Αλέκος Φλαµπουράρης, συναντήθηκε µε πολυάριθµη αντιπροσωπεία (εκπρόσωποι από 22 επιχειρήσεις) του Συνδέσµου Επιχειρήσεων Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδηµητρίου, µε τη συνδροµή του Enterprise Greece, είχε επαφές µε ξένους επενδυτές, όπως µε εκπροσώπους της Credit Suisse, της Wood Corporation (έχει µόνιµο γραφείο Ελλάδα) και του fund T. Rowe Price, το οποίο ιδρύθηκε το 1937 και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 750 δισ., µεταξύ των οποίων αρκετές επενδύσεις χαρτοφυλακίου στη χώρα µας.

Το ενδιαφέρον τέτοιων ξένων κολοσσών έχει ιδιαίτερο βάρος, διότι λειτουργούν ως σύµβουλοι άλλων επιχειρήσεων αλλά και γιατί δηµιουργούν κλίµα εµπιστοσύνης σε υποψήφιους επενδυτές που διστάζουν. Να σηµειωθεί, εξάλλου, ότι δεν είναι σπάνιο το φαινόµενο ξένοι επενδυτές να ζητούν συστάσεις από κυβερνητικά στελέχη για εγχώριους επιχειρηµατίες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα