Οικονομικά, εθνικά και αθλητικά, τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης

Στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup, τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες παραπέμπουν σε δυσκολίες που ορθώνονται από το ΔΝΤ, το οποίο επιμένει σε μείωση του αφορολογήτου από το 2019. Την ίδια ώρα η διαδικασία εκδίκασης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία παραμένει στάσιμη, ενώ στο εσωτερικό της χώρας την προσοχή της κοινωνίας από την Κυριακή το βράδυ τραβάει ο “ποδοσφαιρικός πόλεμος”.

Στα πλαίσια των οικονομικών εξελίξεων λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην επιβολή ενός χρόνου νωρίτερα (το 2019 αντί το 2020) της μείωσης του αφορολόγητου. Το ΔΝΤ συγχρόνως εμφανίζεται αρνητικό και στην εφαρμογή των αντιμέτρων τα οποία έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή και για τα οποία υπάρχει πρόβλεψη να τεθούν σε ισχύ από την ελληνική κυβέρνηση το 2019 και το 2020.

Το ΔΝΤ, σύμφωνα με την ενημέρωση που μετάφεραν στην ελληνική πλευρά ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέτει πάλι συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, που θα ανοίξουν τη συζήτησης συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θέλει να εξετάσει ενδελεχώς τα στοιχεία που αφορούν το ελληνικό ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2018, αλλά και να καταγράφει την τελική ετυμηγορία που θα προκύψει από τα stress tests των τραπεζών.

Ελληνοτουρκικά

Η πρώτη «θετική» ένδειξη από πλευράς Άγκυρας είναι ότι δέχεται τον έλληνα πραγματογνώμονα για να μετέχει στις έρευνες που διεξάγονται στα κινητά των δύο στρατιωτικών που διεξάγονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της χώρας τους.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ αναφέρουν πως τα δύο κινητά φαίνεται ότι είναι «καθαρά», πως δεν υπάρχει δηλαδή κάτι το επιλήψιμο και δεν τίθεται θέμα κατασκοπείας.

Όμως η έρευνα σύμφωνα με την ίδια πηγή, αναμένεται να επεκταθεί στις επαφές που είχαν οι δύο στρατιωτικοί.

Χθες, Δευτέρα οι γονείς των δύο στρατιωτικών τους επισκέφθηκαν στις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατούνται. Εκεί, ενημερώθηκαν από τους συνηγόρους και τους ανθρώπους του Προξενείου για το πώς προχωράει η υπόθεση. Σημειώνεται πάντως, πως δεν έχει διευκρινιστεί το πότε ο έλληνας πραγματογνώμονας θα μεταβεί στην Τουρκία.

Ποδοσφαιρικός “πόλεμος”

«Αν δεν πάρουμε δεσμεύσεις, αν δεν σταματήσουν οι δηλώσεις, αν δεν συμφωνήσουμε το νέο κανονιστικό πλαίσιο, το νέο ποινολόγιο, θα φτάσουμε μέχρι τέλους. Εμείς δεν πρόκειται να ρισκάρουμε τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια, γιατί αυτοί είναι κοκόρια. Η ΕΠΟ, η Λίγκα και οι τακτικοί δικαστές να κάνουν άμεσα αναμόρφωση του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο δεν είναι επαρκές. Ας γίνει και Grexit στο ποδόσφαιρο, δεν μας απασχολεί. Αν δεν κάνουν μορατόριουμ οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ και αν δεν δεχτούν να εισαχθούν στο ποινολόγιο οι ποινές για τις εμπρηστικές τους δηλώσεις, εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν πιεζόμαστε καθόλου. Εμάς δεν μας κρατάει κανένας. Δεν μπορούν να βγαίνουν οι άνθρωποι που ήταν της εξυγίανσης και να κάνουν αυτά τα πράγματα και να σφάζονται. Έχουν όλοι τους ευθύνη» ανέφερε  ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας την Κυριακή το βράδυ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα