ΟΗΕ: Τουλάχιστον 23 άμαχοι σκοτώθηκαν από αμερικανικό βομβαρδισμό στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 23 άμαχοι, κυρίως γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν την Τρίτη από βομβαρδισμό του αμερικανικού στρατού στη διάρκεια επιχείρησης κατά των Ταλιμπάν στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, αποκάλυψε η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα αυτή.

Τρεις άμαχοι τραυματίστηκαν επίσης όταν “οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικό βομβαρδισμό έπειτα από χερσαίες συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν”, αναφέρει η Αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν σε αναφορά της.

“Οι πρώτες διαπιστώσεις είναι ότι η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες και παιδιά”, επισημαίνει η αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα αυτή, υπενθυμίζοντας σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στη σύγκρουση “τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την προστασία των αμάχων”.

Αξιωματούχοι της επαρχίας δηλώνουν, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ότι “πολλά μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν”, ενώ ένας από αυτούς αναφέρθηκε σε έναν αριθμό “τουλάχιστον 18 αμάχων που σκοτώθηκαν”, ο οποίος ωστόσο δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί.

Η αποστολή του ΝΑΤΟ “Αποφασιστική Υποστήριξη” (RS) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για τον αεροπορικό βομβαρδισμό, ενώ σημείωσε ότι οι Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον των συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή Γκαρμσίρ και στη συνέχεια “αναδιπλώθηκαν σε ένα κτιριακό συγκρότημα” από όπου συνέχιζαν να πυροβολούν τις χερσαίες συμμαχικές δυνάμεις, οι οποίες “βρισκόντουσαν σε νόμιμη αυτοάμυνα” και ζήτησαν “έναν αεροπορικό βομβαρδισμό”.

“Οι χερσαίες δυνάμεις δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν άμαχοι εντός ή γύρω από το συγκρότημα αυτό (…) Οι Ταλιμπάν χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες προστασίας”, κατέληξε η RS.

Την εκδοχή του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε στο AFP ένας κάτοικος σπιτιού που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το κτιριακό συγκρότημα που βομβαρδίστηκε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα