ΟΗΕ: Πάνω από 5 εκατομμύρια Σύριοι έχουν ξενιτευτεί

Το τμήμα προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πως έπειτα από έξι χρόνια πολέμου έχουν φύγει 5 εκατομμύρια Σύριοι από την πατρίδα τους και καλεί όλες τις χώρες να ενισχύσουν τις προσπάθειες στέγασης και ομαλής εγκατάστασης αυτών των ανθρώπων.

Σε συνέλευση της Γενεύης Η UNHCR υποσχέθηκε πως θα «στεγάσει και διευκολύνει τις τύχες 500.000 προσφύγων» από την Συρία. Μονό οι μισές από αυτές τις θέσεις, έχουν μέχρι στιγμής κατανεμηθεί .

«Έχουμε ακόμα να διανύσουμε αρκετό δρόμο για να επεκτείνουμε τις εγκαταστάσεις και το εύρος συμπληρωματικών εναλλακτικών που θα είναι διαθέσιμα στους πρόσφυγες», δήλωσε ο Filippo Grandi, ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, δεν χρειαζόμαστε μόνο καινούργια μέρη, αλλά χρειαζόμαστε επίσης να επιταχύνουμε την εφαρμογή των υφιστάμενων δεσμεύσεων».

Ο Babar Baloch, ένας άλλος εκπρόσωπος του ΟΗΕ είπε πως πριν ένα χρόνο οι άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει την Συρία έφταναν τα 4.8 εκατομμύρια. Το πρακτορείο εκτιμάει ότι άλλοι 6.3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στο εσωτερικό της χώρας. Θυμίζουμε ότι το 2011, ο συνολικός πληθυσμός της Συρίας άγγιζε τα 22 εκατομμύρια.

Η Τουρκία που έχει δεχθεί με διαφορά τα περισσότερα κύματα Σύριων προσφύγων από κάθε άλλη χώρα, διαπίστωσε πως υπάρχει μια αύξηση της τάξης των 47.000 προσφύγων από τον Φεβρουάριο που πέρασε. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία την παρούσα στιγμή έχει εντός των συνόρων της 2.97 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες. Ο Λίβανος και η Ιορδανία έχουν και αυτές με την σειρά τους λάβει χιλιάδες Σύριους στην πατρίδα τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα πιο μεγάλα προγράμματα στέγασης προσφύγων στον κόσμο και έχουν υποσχεθεί πως θα παρέχουν τις εγκαταστάσεις τους σε τουλάχιστον 64.000 Σύριους πρόσφυγες.

Ο Baloch ανέφερε πως η κυβέρνηση του Τραμπ προσπαθεί να μειώσει αυτές τις προσπάθειες, αλλά οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα