ΟΗΕ: Νέο ρεκόρ προσφύγων το 2016

Ο αριθμός των ξεριζωμένων στον κόσμο λόγω των συγκρούσεων αυξήθηκε σε 65,6 εκατομμύρια το 2016.Πρόκειται για έναν αριθμό που αποτελεί ένας αριθμός που αποτελεί «μαύρο» ρεκόρ στην ιστορία της πρόσφατης προσφυγικής κρίσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) η αύξηση που καταγράφηκε το 2016 (+300.000 άνθρωποι) είναι σαφώς μικρότερη σε σχέση με την αύξηση το 2015 (+5,8 εκατομμύρια).

Ο συνολικός αριθμός δεν είναι παρά μια «μικρή αύξηση», ωστόσο «απ’ όποια γωνία κι αν το εξετάσει κανείς, ο αριθμός αυτός είναι απαράδεκτος», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Φίλιππο Γκράντι.

Στο σύνολο των ξεριζωμένων σε όλο τον κόσμο πέρυσι, 103 εκατ. άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους κατά τη διάρκεια του έτους, οι περισσότεροι από τους μισούς μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα νέο εκτοπισμένο κάθε 3 δευτερόλεπτα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η πολύ μεγάλη πλειονότητα των προσφύγων βρίσκεται σε αναπτυσσόμενες χώρες ή σε χώρες μεσαίου εισοδήματος.

Παράλληλα, η Υπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει ότι:

– Ένας στους 113 ανθρώπους στον κόσμο είναι εκτοπισμένος.

– Σχεδόν τα δύο τρίτα των Σύρων έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

– Ο Λίβανος έχει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων αναλογικά με τον πληθυσμό του, με έναν στους έξι να είναι πρόσφυγας. Ακολουθεί η Ιορδανία (ένας στους 11) και η Τουρκία (ένας στους 28).

– Η Τουρκία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων (2,9 εκατ.), ακολουθεί το Πακιστάν (1,4 εκατ.) και ο Λίβανος (1 εκατ.).

– Υπήρχαν 2 εκατ. νέοι αιτούντες άσυλο το 2016. Η Γερμανία δέχτηκε τον μεγαλύτερο αριθμό. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Τουρκία.

– Ασυνόδευτα παιδιά, κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία, έκαναν 75.000 αιτήσεις σε 70 χώρες το 2016. Ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι πλήρη και ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι μικρότερος από τον πραγματικό.

– Περίπου 189.300 πρόσφυγες έγιναν δεκτοί για επανεγκατάσταση σε 37 χώρες.

– Περίπου 552.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους, υπερδιπλάσιοι σε σχέση με το 2015. Οι περισσότεροι επέστρεψαν στο Αφγανιστάν.

– Σε τουλάχιστον 10 εκατομμύρια υπολογίζονται οι απάτριδες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα