ΟΗΕ: Και οι πρόσφυγες είναι θύματα των τρομοκρατών

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) προειδοποίησε σήμερα, με τη σειρά της, να μην γίνεται σύνδεση μεταξύ των μεταναστών και της τρομοκρατίας, επειδή μερικοί από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι θεωρείται ότι εισήλθαν μαζί με το κύμα των προσφύγων στην Ευρώπη.

Οι πρόσφυγες είναι θύματα των τρομοκρατών και είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτή η διάκριση”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες με την ευκαιρία επίσκεψής του στο Τόκιο.

Οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου που προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό 350 “δεν προκλήθηκαν από τη ροή των προσφύγων”, επισήμανε υπογραμμίζοντας τις ευρωπαϊκές ρίζες των συγκεκριμένων τζιχαντιστών.

Οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται την ώρα που ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς ζητεί η Ευρώπη να σταματήσει να φιλοξενεί πρόσφυγες λόγω της τζιχαντιστικής απειλής, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα.

Η “χαοτική” εισροή χιλιάδων προσφύγων μέσω των Βαλκανίων έχει συμβάλει στη δημιουργία “αισθήματος ανασφάλειας” στην Ευρώπη, είπε ο Γκουτέρες. Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε μια πιο οργανωμένη υποδοχή προσφύγων, τακτικούς ελέγχους στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικαιότερη κατανομή στους κόλπους των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αποφευχθεί η “δυσαναλογία που έχουμε σήμερα”, μεταξύ της Γερμανίας ή της Σουηδίας από τη μια πλευρά, που δέχονται πολλούς μετανάστες, και από την άλλη, πολλών χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης που είναι εξαιρετικά απρόθυμες να ανοίξουν τις πύλες τους.

Περισσότεροι από 800.000 μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης από την αρχή της χρονιάς, κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες, επικεφαλής της UNHCR από το 2005, θα παραδώσει τα ηνία της υπηρεσίας αυτής στον ιταλό διπλωμάτη Φιλίπο Γκράντι, αφού πρωτοστάτησε στις προσπάθειες του ΟΗΕ για να βοηθηθούν 60 εκατομμύρια εκτοπισμένοι εξαιτίας των πολέμων και των διώξεων σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εκτοπισμένων στα χρονικά, καθώς ξεπερνά ακόμη και τα 50 εκατομμύρια των εκτοπισμένων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα