ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ και Βρετανία καταδικάζουν τη δοκιμή πυραύλου από τη Β. Κορέα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antοnio Guterres καταδίκασε σήμερα την τελευταία εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ανακοίνωσε ότι συνομιλίες για την κρίση θα διεξαχθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα.

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

«Αυτή η κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες» μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε η Βόρεια Κορέα, υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος.

«Ο γενικός γραμματέας θα συζητήσει για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο περιθώριο» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα αρχίσει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, προσθέτει.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Federica Mogherini κατήγγειλε επίσης την εκτόξευση ως μια «νέα σκανδαλώδη πρόκληση» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο» την υιοθέτηση νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Η Mogherini εξέφρασε επίσης την «αλληλεγγύη» της ΕΕ προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ζήτησε από την Πιονγκγιάνγκ να «σταματήσει τις ασύνετες προκλήσεις και να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής και βαλλιστικούς πυραύλους», που απαγορεύονται από πολλές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η ΕΕ εργάζεται εξάλλου για πρόσθετες αυτόνομες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, υπογράμμισε.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitry Peskov δήλωσε πως η Ρωσία «καταδικάζει κατηγορηματικά» την «προκλητική» εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova είχε από την πλευρά της καταγγείλει νωρίτερα σήμερα την «επιθετική ρητορική της Ουάσινγκτον» στο θέμα αυτό, καταδικάζοντας παράλληλα τη βορειοκορεατική «παράνομη εκτόξευση».

Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν πως ο ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συζήτησε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου με το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας.

Επίσης το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron και συζήτησαν την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου.

Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις «προκλητικές» ενέργειες της Πιονγκγιάνγκ, που κινδυνεύουν να έχουν «αμετάκλητες συνέπειες», και συμφώνησαν στην ανάγκη για μια διπλωματική λύση που να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συνομιλιών απ’ ευθείας με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Εξάλλου από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε δήλωση με την οποία η Γαλλία καταδικάζει την εκτόξευση και επαναλαμβάνει την προθυμία της να συνεργαστεί με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ για να εξασφαλισθεί πως δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα αφοπλισμού Robert Wood δήλωσε στη Γενεύη πως οι ΗΠΑ θέλουν να εξαντλήσουν κάθε διπλωματική επιλογή στο ζήτημα των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για τα πυρηνικά και τους βαλλιστικούς πυραύλους και θέλουν επίσης να κλείσουν όλα τα «παραθυράκια» στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.

Ερωτηθείς αν είναι πιθανός ένας πόλεμος ή ένα στρατιωτικό πλήγμα, ο Wood δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν βγάζουμε καμιά επιλογή από το τραπέζι όμως … αυτή τη στιγμή ακολουθούμε τη διπλωματική οδό. Σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Θέλουμε να εξαντλήσουμε όλες τις διπλωματικές επιλογές».

Πάντως δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα δείχνει πως η πλειονότητα των Αμερικανών υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βόρειας Κορέας, αν αποτύχουν οι οικονομικές και οι διπλωματικές προσπάθειες.

Από τη δημοσκόπηση σε δείγμα 1.022 ενήλικων Αμερικανών που έγινε την περασμένη εβδομάδα διαπιστώθηκε πως 58% υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση κατά της Βόρειας Κορέας, αν οι ΗΠΑ δεν μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας πρώτα ειρηνικά μέσα.

Η υποστήριξη αυτή είναι άνιση αν εξετασθεί βάσει κομματικής τοποθέτησης. Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, 82% θα υποστήριζαν τη στρατιωτική δράση, σε σύγκριση με 37% μεταξύ των Δημοκρατικών. Μεταξύ των ανεξάρτητων πολιτικά, 56% υποστήριξαν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Τέλος στο Λονδίνο, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε πως η Theresa May είναι «εξοργισμένη» από την εκτόξευση του πυραύλου και πως η Βρετανία θα συνεχίσει να πιέζει την Κίνα για να αυξήσει την πίεσή της επί της Πιονγκγιάνγκ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα