ΟΗΕ για Κυπριακό: Περίπλοκο το ζήτημα της ασφάλειας

 

 

 

 

 

 

 

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Espen Barth Eide , δήλωσε ότι το ζήτημα της ασφάλειας στην Κύπρο είναι περίπλοκο, γιατί, όπως εξήγησε, η μια πλευρά επιζητεί την αποχώρηση των στρατευμάτων και την κατάργηση των εγγυήσεων και η άλλη την παραμονή και διατήρηση τους.

Πρέπει, είπε, να σκεφτούμε έξω από τα εσκαμμένα και να βρούμε άλλες φόρμουλες, οι οποίες θα συνεπάγονται αρκετή αλλαγή, ώστε αυτό να εκλαμβάνεται ως πραγματικά θετική κίνηση προς τα εμπρός για τους Ελληνοκύπριους, ενώ την ίδια στιγμή θα καθησυχάζει τους Τουρκοκύπριους.

Σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Άιντε χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το Συμβούλιο να καλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για ενημέρωση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι από κανένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας τέθηκε θέμα συμμετοχής του στη διάσκεψη για την Κύπρο και υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο» συμμετοχής του Συμβουλίου Ασφαλείας σε οποιαδήποτε διάσκεψη. Αναφερόμενος δε στη σύνθεση της διάσκεψης, ο κύριος Άιντε σημείωσε ότι δεν ήταν δική του απόφαση, «συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες».

Σε ερώτηση, πότε η διάσκεψη θα συγκληθεί και πάλι σε υψηλό πολιτικό επίπεδο, ο σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό είπε πως δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι είναι θέμα εβδομάδων. Ανέφερε, επίσης, ότι δεν έχει προχωρήσει αρκετά η συζήτηση στα ζητήματα, που αφορούν την εφαρμογής της λύσης, επισημαίνοντας ότι ήγειρε το θέμα στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα