ΟΗΕ: Ανατριχιαστικές οι απόψεις Τραμπ για τα βασανιστήρια

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας προειδοποίησε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδεχομένως να επιτρέψει μεθόδους βασανιστηρίων ως τεχνική ανακρίσεων και κάλεσε να ασκηθούν διώξεις εναντίον ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουώκερ Μπους που εξουσιοδότησαν την άσκηση της παράνομης αυτής πρακτικής.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ήταν υπεύθυνοι για το πρόγραμμα μυστικών κέντρων κράτησης, έκτακτης έκδοσης προσώπων και βασανιστηρίων που λειτουργούσε η CIA, περιλαμβάνουν και “όσους βρίσκονταν σε ανώτερα πόστα” της κυβέρνησης Μπους, τόνισε ο Μπεν Έμερσον.

“Το να ακούμε τον πρόεδρο Τραμπ, τις πρώτες μέρες μετά την ορκωμοσία του, με επιπόλαιο τρόπο να εξυμνεί τα πλεονεκτήματα των βασανιστηρίων ως ένα όπλο στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία και να επιβεβαιώνει την προσωπική του πρόθεση να εγκρίνει την χρήση βασανιστηρίων στην περίπτωση που του ζητηθεί, ήταν αρκετό να με κάνει να ανατριχιάσω”, σημείωσε ο Έμερσον.

Ο Τραμπ έχει τονίσει ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις διαφωνεί μαζί του σχετικά με την χρησιμότητα του βασανισμού ως τεχνική ανάκρισης και δήλωσε ότι θα βασιστεί στις συμβουλές του υπουργού και του διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών (CIA) Μάικ Πομπέο, μεταξύ άλλων, για την χρήση της παράνομης αυτής μορφής βασανισμού.

“Αν πιστεύω ότι αποφέρει αποτελέσματα; Απολύτως και το πιστεύω”, είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος για την πρακτική του εικονικού πνιγμού.

Δεν υπήρχε άμεση απάντηση από την αμερικανική αντιπροσωπεία στο 47μελες Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, έπειτα από την ομιλία που πραγματοποίησε ο αξιωματούχος των ΗΕ, την τελευταία του προς το Συμβούλιο έπειτα από θητεία έξι ετών.

Ο Έμερσον, Βρετανός δικηγόρος και ειδικός επί της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης, τόνισε πως οι τοποθετήσεις του προέδρου Τραμπ έδειξαν “το εντυπωσιακό επίπεδο ανετοιμότητας για διακυβέρνηση”.

Μια πρώην μυστική πράκτορας της CIA που διοικούσε μία από τις “μυστικές φυλακές” που ιδρύθηκαν έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, έχει οριστεί ως υποψήφια για το πόστο του υποδιευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ.

“Εάν μια από τις πιο ισχυρές χώρες στον κόσμο, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, δείχνει έτοιμη για ακόμη μια φορά να εγκαταλείψει τις συλλογικές μας αξίες, υπό το πρόσχημα υπεράσπισης αυτών, τότε το μόνο που μένει να διερωτάται κανείς είναι αν έχει επιτευχθεί κάτι τα τελευταία 15 χρόνια”, συμπλήρωσε ο Έμερσον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα